Dertig voorstellingen voor kinderen op BRIK festival in Breda

Het tweejaarlijks Brabants Internationaal Kinderfestival (BRIK) strijkt weer neer in Breda, van woensdag 19 tot en met zondag 23 juni 2024. Theatergezelschappen uit acht landen spelen dan tal van voorstellingen voor kinderen. Een deel van die voorstellingen op het BRIK festival is in de openlucht en gratis toegankelijk. De groepen zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Catalonië, Letland, België en Argentinië/Mexico. Het is dus een internationaal programma, maar omdat er (vrijwel) geen gesproken tekst in voorkomt, zijn de voorstellingen voor iedereen te volgen.

BRIK festival
Het Bredase gezelschap De Stilte staat op het BRIK festival met de première van een nieuwe voorstelling, ‘Komen en Gaan’. Foto > Hans Gerritsen

Het is de achtste editie van het festival en de aftrap is op woensdag 19 juni om 14.30 uur in het Stadspark Valkenberg. Het Belgische Cie Modo Grosso brengt dan de gratis voorstelling ‘Entre-Cordes’, een ontmoeting tussen twee koordkunstenaars. Andere festivallocaties zijn Theater Chassé, Veemarktstraat, Theater De Stilte en de Grote Kerk.

BRIK: iedereen heeft recht op kunst

BRIK bestaat sinds 2011 en komt voort uit het Stiltefestival van het gelijknamige Bredase gezelschap De Stilte dat zich toelegt op dansvoorstellingen voor kinderen. Na de vierde editie was er de behoefte om als festival op eigen benen te staan, maar het idee achter het evenement is nog altijd hetzelfde: Het programmeren van (internationale) kwaliteitsvoorstellingen die passen bij de uitgangspunten, namelijk de kinderfantasie prikkelen en ruimte laten voor eigen interpretatie.

BRIK festival richt zich op een breed publiek, want iedereen heeft recht op kunst. ‘Van het begin af aan hebben we ons dus niet alleen gericht op kinderen en hun ouders die uit zichzelf naar het theater gaan, maar ook gespeeld voor klassen schoolkinderen en hun begeleiders. Onze kaartjes zijn bewust betaalbaar’, valt op de website te lezen. Uiteraard treedt ook De Stilte zelf op. Op zaterdag 22 juni gaat de voorstelling Komen en Gaan (voor kinderen vanaf vier jaar) in première in het Chassé Theater. De choreografie is in handen van Jack Timmermans, artistiek leider van De Stilte. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *