Stadskunstenaar Daisy Roefs wil zich richten op pijnpunten in de samenleving

Als vijfde stadskunstenaar van Helmond wil Daisy Roefs vooral bijdragen aan meer onderling begrip in de samenleving. Met creativiteit wil zij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en aandacht schenken aan pijnpunten in de samenleving.

door Anja van den Akker  foto’s > Daisy Roefs

Daisy Roefs is de vijfde stadskunstenaar van Helmond. De geboren en getogen Helmondse fotografe volgt Luc de Graaf op. Hij overleed begin november 2023 en heeft zijn periode niet kunnen afmaken. Zocht De Graaf het in de humor, Roefs wil zich gaan richten op de dialoog rond maatschappelijke pijnpunten zoals verslaving, mentale gezondheid, vluchtelingen en de zoektocht naar je eigen identiteit.

Daisy
Daisy Roefs, de vijfde stadskunstenaar van Helmond.

Een hele mond vol, maar Roefs gaat dit creatief aanpakken. Ze doet dat samen met jonge beeldende kunstenaars, fotografen, (fashion) designers en dergelijke, met als doel om een nieuwe Helmondse beeldbank te creëren waarin veel aandacht is voor armoede en andere culturen. En dat wordt dan weer het uitgangspunt om met allerlei Helmonders in gesprek te gaan en hen wellicht wat bewuster te maken, of in iedere geval meer onderling begrip te kweken. “Met creativiteit je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”, vat Roefs haar gedrevenheid samen.

Daisy
Zoeken naar je identiteit is een van de stokpaardjes van Daisy Roefs.

Artistiek en kwetsbaar tegelijk

Dat zij kan doorzetten, blijkt wel. Jarenlang werkte Roefs als kapster, tot ze haar hart volgde en zich aanmeldde bij de Kunstacademie St. Joost in Breda. Het was hard werken om te komen tot een geheel eigen stijl. Resultaten daarvan hangen momenteel in de Centrale Openbare Bibliotheek in Helmond. Ter gelegenheid van het Doe Normaal jongerenfestival op 25 februari 2024 maakte Roefs de foto-expo ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ en die is nog altijd te bekijken op alle verdiepingen van de bieb. Prachtige, kleurrijke beelden waarin verslaafden, een meisje met eetproblemen, vluchtelingen en lhbtiq-ers artistiek en kwetsbaar tegelijk zijn vastgelegd.

Verslaving > Daisy Roefs houdt niet van uitgebreide fotobijschriften. Maak je eigen verhaal, is haar motto.

Daisy Roefs heeft ondertussen via maatschappelijke organisaties, verenigingen en jongerenwerkers al heel wat verhalen verzameld waar ze wat mee kan. Ze wil graag laagdrempelig zijn: “Dus eerder naar wijkhuizen en een daklozenopvang dan de Kunsthal of De Cacaofabriek.”

Collage > Een collage die het vastzitten in zich herhalende patronen verbeeldt. Hoe authentiek ben je als je steeds dezelfde cirkels doorloopt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *