Jazzmuzikant Paul van Kemenade na afscheidstournee met pensioen 

Altsaxofonist, componist, band- en workshopleider en producer Paul van Kemenade zet aan het eind van dit jaar een punt achter zijn imposante professionele carrière die een halve eeuw heeft geduurd. Een productieve carrière getuige de 136 composities die op zesentwintig geluidsdragers zijn uitgebracht op zijn eigen KEMO label en als oprichter van het Stranger than Paranoia festival dat dit jaar in december de tweeëndertigste editie beleeft. Van Kemenade mocht tijdens zijn loopbaan diverse prijzen in ontvangst nemen zoals onder meer de Boy Edgarprijs 1998/1999 en de Cultuurprijs Noord-Brabant 2020.

Paul van Kemenade. Foto > Stef Mennens

Begonnen in 1974 op het Brabants conservatorium in Tilburg speelde Paul van Kemenade (Rotterdam 1957) bij revuegezelschap Coos van de Velde met Herbert Joeks en vanaf 1978 zo’n tien jaar in het Gemeentereinigingsorkest Vaal-bleek van Niko Langenhuijsen. Sindsdien bracht Van Kemenade in totaal verschillende samenstellingen talloze ensembles bij elkaar en speelde hij met diverse culturen met bijvoorbeeld West- en Zuidafrikaanse muzikanten. In dit afscheidsjaar plaatst hij enkele van zijn eigen favoriete groepen op de voorgrond. Vanaf half mei tot eind december 2024 zijn er de ‘Last Call Concerts’ met zo’n vijfentachtig activiteiten in binnen- en buitenland.

In de eerste plaats speelt Van Kemenade met zijn sinds 1989 opererende ‘classic’ Quintet een dertigtal concerten met pianist Jeroen van Vliet, contrabassist Eric van der Westen, drummer Pieter Bast en trombonist Louk Boudesteijn die Hans Sparla in 2002 opvolgde. Daarnaast in duo met zijn sinds 1995 vaste pianomaatje Stevko Busch en met zijn in 2010 opgerichte kwartet ‘Three Horns And a Bass’ met flügelhoornist Angelo Verploegen, trombonist Louk Boudesteijn en bassist Wiro Mahieu.

In dit afscheidsjaar is er ook aandacht voor zijn jongerenorkest het Zuid Nederlands Workshop Orkest dat hij in 2018 startte en sindsdien samen met Jeroen Doomernik leidt. Het Workshop Orkest is de opvolger van het spraakmakende Brabants Leer Orkest (BLO Band) dat Van Kemenade in 1979 oprichtte dat tot 1984 speelde en destijds bestond uit jonge musici zoals Eric Vloeimans, Jeroen Doomernik en Pieter Bast. De laatste concerten met diverse groepen en (inter)nationale gasten vinden plaats op zijn allerlaatste Stranger than Paranoia festival op 19 en 20 december in het Bimhuis Amsterdam en van 21 tot en met 24 december 2024 in Paradox Tilburg. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *