Tweede deel van jubileumboek over De tandeloze tijd

Bij de Stichting de tandeloze tijd verscheen het tweede deel van het jubileumboek bij gelegenheid dat het veertig jaar geleden is dat A.F.Th. van der Heijden met zijn opzienbarende romancyclus begon.

Tandeloze

Het boek bevat verschillende stukken over ‘De tandeloze tijd’, waaronder een terugblik van Van der Heijdens echtgenote Mirjam Rotenstreich op de eerste tijd van hun relatie waarin hij met zijn serie boeken begon. Daarin ook een afdruk van een handgeschreven antwoord dat de auteur in 1992 schreef aan zijn lezers op de destijds veel gestelde vraag: Waar blijft toch deel drie?

Pièce de résistance in het jubileumboek is het uitgebreide essay van Van der Heijden-kenner Marc van Oostendorp die daarvoor onder het motto ‘het beste lezen is herlezen’ de duizenden bladzijden van ‘De tandeloze tijd’ herlas om verbanden te kunnen leggen tussen de vele boeken van de cyclus. Hij constateert dat in de romanreeks veel vliegen voorkomen, en verwijzingen naar het facetoog van de vlieg dat allerlei details gelijktijdig kan waarnemen. Het facetoog staat volgens de essayist symbool voor de werkwijze van Van der Heijden. ‘Het grootste genot zit voor mij als lezer in het detail’, schrijft Van Oostendorp, om vervolgens talrijke van die details uit de doeken te doen. De liefhebber kan er zijn hart aan ophalen. (pvv)

Het facetoog van de vlieg dat allerlei details gelijktijdig kan waarnemen.

Het jubileumboek ‘40 jaar De tandeloze tijd’ kost € 18,95 en is te bestellen via www.afthvanderheijden.info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *