Niña Weijers wint E. du Perronprijs met haar boek ‘Cassandra’

De winnaar van de E. du Perronprijs 2022/23 is Niña Weijers voor het vorig jaar verschenen boek Cassandra. De uitreiking van de prijs is op 16 mei 2024 als aftrap van het ‘Night University Festival’ op de campus van de universiteit van Tilburg. De tweejaarlijkse prijs bestaande uit tienduizend euro en een kunstwerk is bedoeld voor schrijvers, kunstenaars of publieke intellectuelen. Die, net als Du Perron (1899-1940) in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren.

Perronprijs
Niña Weijers in het programma Een Spontaan Gesprek, geïnterviewd door Admiral Freebee over beeldende kunst en literatuur. Beeld > KMSKA YouTube

Uit het juryrapport: ‘Du Perron is de auteur die met deze prijs in de herinnering wordt gehouden. Hij is ook de auteur die moed, eerlijkheid en oorspronkelijkheid hoog in het vaandel heeft en het zijn deze kwalificaties die opvallen bij het lezen van Cassandra, het boek dat Niña Weijers schreef naar aanleiding van een periode van gastschrijverschap in Almere. Weijers onderzoekt in haar schrijven het verhaal van de vermissing van een jonge vrouw van zeventien, Cassandra van Schaijk, in maart en april 2007. Het lichaam van de vrouw werd gevonden in de Noorderplassen.’

Zwangerschap en moederschap

Weijers (Nijmegen 1987) schrijft, aldus de jury, in een glasheldere taal waarin zij feiten en perspectieven verweeft en ook zichzelf bekijkt in haar zeer persoonlijke omstandigheden van zwangerschap en moederschap. ‘Haar stijl is haar blik: met het schrijvend kijken neemt zij ons mee in een analyse van de tijd en nodigt zij ons uit na te denken over veranderingen in de samenleving. Cassandra is een uiterst fascinerend boek dat prachtig aansluit op Du Perrons schrijven en denken.’

Wethouder Marcelle Hendrickx (cultuur, D66) reikt de E. du Perronprijs uitgereikt. Ellen Deckwitz, winnaar van deze prijs in 2019, houdt de E. du Perronlezing. Het programma bestaat verder uit bijdragen van de stadsdichter van Tilburg Frederike Luijten en van zangeres en violiste Claire Adams.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. Het kunstwerk dat deel uitmaakt van de prijs is een textielobject, ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum. Eerdere winnaars waren onder anderen Margot Vanderstraeten (2017), Stefan Hertmans (2016), Mohammed Benzakour (2013) en Ramsey Nasr (2011). (en)

Wie was E. du Perron?

Op de foto v.l.n.r. Menno ter Braak, Simon Vestdijk en Edgar du Perron. De foto is in 1939 gemaakt door Emiel van Moerkerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *