Tom America brengt bewogen eerbetoon aan Dries van Agt

Op 5 februari 2024 overleed Dries van Agt, in alle opzichten een markante Brabander. Hij was jurist, hoogleraar, politicus, diplomaat en van eind 1977 tot eind 1982 minister-president. Vanaf eind jaren tachtig zette hij zich steeds nadrukkelijker in voor de rechten van de Palestijnen en maakte hij zich steeds openlijker zorgen over het klimaat en de toekomst van onze wereld. Of je daarvoor links moet zijn, kun je je afvragen, maar de algemene gedachte is dat Van Agt van een rechtse politicus steeds meer een linkse activist werd. Ook het zelfgekozen moment van zijn dood, samen met zijn vrouw, is een statement waarmee hij velen tot nadenken stemt.

Tom America & Dries van Agt. Fotocollage > Brabant Cultureel

Ook Tom America is een markante Brabander, eerst als muzikant in bands als MstrubietM, Sammie America’s Gasphetti, Sammie America’s MAM (later gewoon MAM) en later vooral door de sublieme manier waarop hij poëzie en gesproken woord weet te koppelen aan muziek en zo tot compleet nieuwe composities te maken. Zijn solodebuut ‘Tjielp Tjielp’ op tekst van Jan Hanlo betekende hierin de doorbraak van een heel nieuw genre. In deze vorm brengt America nu ook een eerbetoon aan Dries van Agt: ‘Adembenemend’. (lt)

Reacties (1)

  1. Jos van Gerven schreef:

    Prachtig Tom, adembenemend inderdaad!
    Zoals ook een korte hedendaagse tekst door de stervende Willem II gesproken in de musical “Hier adem ik vrij”” (stg Muziektheater Tilburg). waarin hij zich afvraagt waar het heen moet met de wereld gezien de toen al toenemend aantal stinkende schoorstenen.
    Van Agt volgde zijn hart met verstand.

    Jos van Gerven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *