Storioni Trio ontvangt Cultuurprijs Noord-Brabant 2024: verbinders pur sang

Het Storioni Trio ontvangt dit jaar de Cultuurprijs van het Cultuurfonds Noord-Brabant. De jury roemt de inspanningen van het trio om klassieke muziek dicht bij mensen te brengen, met aanstekelijk spelplezier en een breed scala aan activiteiten naast de optredens, zoals het Storioni Festival in Eindhoven. “De mannen van het Storioni Trio koppelen muzikaal vakmanschap aan organisatorische kracht. Het zijn verbinders pur sang”, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt.

Bart van de Roer, Wouter Vossen, Marc Vossen. Foto > Storioni Trio

Bart van de Roer (piano), Wouter Vossen (viool) en Marc Vossen (cello) bestormen al meer dan een kwart eeuw de muziekpodia in binnen- en buitenland. Wie een concert van de Storioni’s bezoekt, is een onvergetelijke ervaring rijker. Want het trio overtuigt vanaf de eerste noot met ongekend hecht spel en muzikale zielsverwantschap. Virtuositeit wordt niet uitgeserveerd, maar volledig in dienst gesteld van het verhaal. En steeds weet het trio zich opnieuw uit te vinden met nieuwe vormen van presentatie en verrassende samenwerkingen. Hun voorstelling van dit moment – een muzikale biografie van Beethoven met Thom Hoffman als verteller – is daarvan een treffend voorbeeld.

Maar er is meer. Zo heeft het trio een inmiddels internationaal kamermuziek-festival in Eindhoven van de grond weten te tillen dat in mei zijn zestiende editie beleeft, met optredens op een skatebaan en andere verrassende locaties in de stad. Het Storioni Festival bevat verder onder meer een concours en een academie om daarmee jong talent een podium te bieden en een opstapje naar een professionele carrière. Daarnaast organiseert het trio met sociale partners concerten voor publiek dat de weg naar de concertzaal niet (meer) kan nemen: eenzame ouderen, mensen met een lichamelijke beperking of met een kleine beurs.

Een optreden van het Storioni Trio tijdens het jaarlijkse Storioni Festival in Eindhoven. Foto > Max Kneefel

“Het Storioni Trio heeft de klassieke muziek ontdaan van elitarisme. Zo komt een muzikale beleving van topkwaliteit beschikbaar voor iedereen”, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt. De prijs, waaraan een bedrag van tienduizend euro is verbonden, wordt donderdag 23 mei uitgereikt in het Muziekgebouw in Eindhoven. Dat gebeurt bij aanvang van het concert ‘Meesters van de Kamermuziek’, een van de hoogtepunten van het Storioni Festival waarmee het trio klassieke muziek toegankelijk maakt voor een breed en divers publiek.

Eerdere laureaten zijn onder andere trompettist Eric Vloeimans, acteur en regisseur Frank Lammers, choreografe Pia Meuthen, beeldend kunstenaar René Daniëls, saxofonist Paul van Kemenade, cartoonist Gertjan van Leeuwen (Gummbah), dansgezelschap de Stilte en landschapsarchitect Frank Meijer. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *