Op teksten van Toon Tellegen snakken naar liefde en samenzijn

Ze zijn niet oud en ze zijn geen vrouwen, Thomas, Sacha en Jos. Dat geven ze zelf gemakkelijk toe in de voorstelling ‘Twee oude vrouwtjes’. Maar ze spelen ze wel, herkenbaar, met veel humor, maar ook gevoelig. Op teksten van Toon Tellegen.

door Arnold Verplancke  scènefoto’s > Kamerich & Budwilowitz

In een uur tijd rijgen drie acteurs een hele reeks korte scènes aan elkaar, steeds weer over twee oude vrouwen. Ze bewegen stram en langzaam, schuifelen met stoelen als steun. Laten zien hoe ze behoefte hebben aan aanrakingen, tederheid, huidhonger voelen zelfs. Ze worden verliefd, gaan samenwonen, houden van elkaar, kunnen niet meer zonder en niet meer met elkaar. En tussen dat alles door zijn ze soms weer even zichzelf, acteurs van dertig of net veertig die elkaar brieven voorlezen die ze hebben geschreven rond deze voorstelling. Over liefde en relaties en de interpretatie van ‘Twee oude vrouwtjes’.

Van links naar rechts: Thomas, Sacha en Jos.
In het begin schuifelen ze als oude vrouwtjes over het podium.

Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy vormen samen het Theatercollectief Thomas, Sacha en Jos, een queer collectief. Ze hebben alle drie gestudeerd aan Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en werken sinds 2013 samen met de schrijver Toon Tellegen. Zijn gelijknamige verhalenbundel Twee oude vrouwtjes met drieënveertig verhalen stamt al uit 1994, maar wordt nu opnieuw uitgebracht in verband met de toneeltournee. De acteurs hebber er een selectie uit gemaakt.

Sacha en Thomas als twee vrouwtjes.
Jos krijgt een nieuwe vriendin terwijl zijn overleden partner uit het hiernamaals toeziet.

Vorig jaar stonden zij met een kortere versie van dit stuk op Theaterfestival Boulevard, met veel succes. Hun aanpak en speelstijl passen daar ook uitstekend, maar werkt ook zeker in een korte zaalvoorstelling. De festivalachtergrond blijft wel herhaaldelijk voelbaar, bijvoorbeeld als ze een hommel achter een gordijn nadoen met twee tennisrackets als vleugeltjes. Kolderieke invallen, gevoelige scènes en kwetsbare momenten maken van het geheel een sympathieke en zelfs lieve voorstelling over universele liefde.

De hommel tussen de gordijnen.
Thomas liefkoost Jos.

Voorstelling: Twee oude vrouwtjes. Spel/makers: Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy. Tekst: Toon Tellegen. Eindregie: Ramses Graus. Tekstbewerking: Jos Nargy. Vormgeving: Hiske de Goeje i.s.m. Thomas van Ouwerkerk. Gezien: première Theater aan het Spui, Den Haag. 11 april 2024.

Nog te zien:
24 mei > Schouwburg Tilburg
28 mei > Parktheater Eindhoven
9 juni > Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *