Acht studenten strijden om de Conservatorium Talent Award 2024

De beste studenten van acht Nederlandse conservatoria strijden op zaterdag 20 april in de Azijnfabriek in Den Bosch om de Conservatorium Talent Award 2024 en de Mingus-prijs voor beste compositie. Nieuw element dit jaar is de Ruud Bos Challenge voor het beste arrangement, dat aan nog meer muzikaal talent een springplank biedt.

Conservatorium Talent Award (CTA) is een muzikaal jazzevenement dat letterlijk en figuurlijk een podium biedt aan aanstormend talent in verschillende disciplines. De finalisten van de dertiende CTA-editie zijn: Nana Kruger (zang, Conservatorium van Amsterdam), Camilo Bastidas Perez (saxofoon, ArtEZ Conservatorium in Arnhem), Emma Hendrick (zang, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Dimitris Karkoulias (piano, Prins Claus Conservatorium Groningen), Sima Dere (drums, Conservatorium van Maastricht), Jadi Peperzak (gitaar, Codarts Rotterdam), Abel Ton (gitaar, Fontys Music and Performing Arts Tilburg), Tyler McCullough, (gitaar Bmus / zang, HKU Utrechts Conservatorium). 

Abel Ton is afgestudeerd aan Fontys Music and Performing Arts (conservatorium).

Ruud Bos Challenge voor beste arrangeur

De nieuwe Ruud Bos Challenge is vernoemd naar de bekende componist, arrangeur en pianist Ruud Bos (1936 – 2023). ‘”Zijn veelzijdigheid is inspirerend voor arrangeurs. Met deze Challenge geven we een boost aan het vak van arrangeur dat van belang is voor de hele muzikale sector”, aldus Jan Speelman van het Cultuurfonds Noord-Brabant. Jasper Staps, artistiek leider en arrangeur van het Paradox Jazz Orchestra, heeft de acht talentvolle arrangeurs geselecteerd. Mats Mooijman, Maximilian Shaikh-Yousef, Joeri Beckers, Florian Belt, Simon Gelsdorf, Chris Muller, Ante Medić en Engin Özşahin gaan ieder een nummer van een finalist arrangeren. Volgens Staps is de Challenge een belangrijke stimulans voor het arrangeursvak: ‘Het is een ambacht waarvan de waarde vaak onderschat wordt. Met deze prijs hopen we het vak onder de aandacht te brengen en  te stimuleren dat meer jonge musici zich gaan bekwamen in dit ambacht.’

De CTA-winnaar ontvangt een geldbedrag van vijfduizend euro om te besteden aan talentontwikkeling en treedt op tijdens Jazz in Duketown 2024. Aan de Mingus-prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden. De winnende arrangeur van de Ruud Bos Challenge mag vier (betaalde) arrangementen maken voor het seizoen 2024/2025; twee voor het Paradox Jazz Orchestra en twee voor het Metropole Orkest. De jury staat onder leiding van Aad van Nieuwkerk (VPRO). (en)

Kijk voor het programma op: www.jazzinduketown.nl/conservatorium-talent-award/.

Abel Ton (23) 
Gitarist Abel Ton is recent afgestudeerd aan de Fontys Music and Performing Arts (conservatorium) in Tilburg. Hij is een veelzijdige artiest die een indrukwekkend jaar achter de rug heeft, met als hoogtepunt het organiseren van een minifestival in Factorium Tilburg ten bate van UNICEF, waarbij met negen Fontys ensembles 683 euro werd opgehaald. Zijn ervaringen met het Brabants Jazz Orkest en optredens met gerenommeerde gastsolisten zoals Deborah J. Carter en Fay Claassen, markeren de veelbelovende ontwikkeling van zijn carrière. Zijn unieke bijdrage aan de jazz- en improvisatiemuziek, met name door zijn optredens met The Ugly Sisters en MESS, benadrukken zijn creatieve en experimentele benadering van muziek. Dit wordt verder versterkt door zijn samenwerking met een scala aan ensembles en collectieven, van The100Hands tot het innovatieve AMBNT Theater, en zijn rol in interdisciplinaire projecten die de grenzen van muziek verkennen. Zijn muzikale reis, gekenmerkt door een diepe waardering voor avant-garde invloeden zoals Ornette Coleman en Iannis Xenakis, illustreert zijn onbegrensde fantasie en inspiratie. Met een toekomstvisie gericht op het uitbrengen van albums onder zijn eigen leiding en het verkennen van nieuwe artistieke horizonten, staat deze artiest op het punt zijn unieke stempel op de muziekwereld te drukken, met plannen om zowel nationaal als internationaal zijn interdisciplinaire projecten te presenteren. (bron: www.jazzinduketown.nl)

Jadi Peperzak wint Conservatorium Talent Award 2024

AANVULLING 22 april 2024: Jadi Peperzak van Codarts Rotterdam heeft de Conservatorium Talent Award 2024 gewonnen. De gitarist liet in Podium Azijnfabriek in ‘s-Hertogenbosch zeven andere finalisten achter zich. Ook werden er twee andere prijzen uitgereikt. De Mingus-prijs voor beste compositie was voor Dimitris Karkoulias van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.
Chris Muller won de Ruud Bos Challenge, een nieuwe prijs voor het beste arrangement. De finalisten werden beoordeeld op instrumentbeheersing, samenspel, compositiebehandeling, onderscheidingskracht en presentatie. De jury roemde Jadi Peperzak vanwege de enorme hoeveelheid muzikale, fysieke en aanstekelijke energie die hij op het podium liet zien. Behalve de Conservatorium Talent Award won Peperzak ook € 5.000, een bedrag dat beschikbaar is gesteld door het Cultuurfonds Noord-Brabant, bijvoorbeeld te besteden aan een verdere studie of het opnemen van een debuutalbum. Daarnaast treedt Jadi Peperzak op zaterdag 18 mei op tijdens Jazz in Duketown. Chris Muller won met het arrangement voor ‘Specter Shiitake’ van finalist Abel Ton de Ruud Bos Challenge. Deze nieuwe prijs is opgedragen aan de in 2023 overleden bekende componist, pianist en arrangeur Ruud Bos. Acht talentvolle arrangeurs, onder wie Abel Ton, hadden voor de Challenge elk een compositie van een CTA-finalist gearrangeerd voor een big band opstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *