Zestigjarig Nederlands Studenten Kamerorkest musiceert op hoog niveau

In tal van studentensteden musiceren studenten naast hun studie in een orkest. Onder meer in Amsterdam, Leiden, Utrecht, Den Haag, Tilburg en Eindhoven. Maar er is ook een landelijk studentenkamerorkest dat nu zestig jaar bestaat. In het kader van het jubileum is er op 17 april 2024, als onderdeel van een landelijke tournee, een concert in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven.

door Emmanuel Naaijkens

Voor veel studenten is studeren aan hogeschool of universiteit vooral een periode om volop van het leven te genieten, de opleiding komt op de tweede plaats. Toegegeven, dit is een oud, karikaturaal beeld dat in tijden van krappe studiebeurzen en een straf studietempo niet meer opgaat. De eeuwige student bestaat alleen nog aan de borreltafel. Zeven jaar over een studie geschiedenis doen, zoals bijna oud-premier Mark Rutte, is er niet meer bij. Hoewel het, afhankelijk van de studie, stevig aanpoten is, zijn er toch studenten die naast hun studie nog een serieuze hobby beoefenen, zoals spelen in een klassiek orkest of zingen in een koor.

Repetitieweekend, dat is repeteren, maar ook ontspannen. Beide foto’s > Nederlands Studenten Kamerorkest.

Ook in relatief jonge studentensteden

In veel studentensteden treffen jonge mensen elkaar om samen te musiceren in een studentenorkest. Dat gebeurt niet alleen in oude steden als Amsterdam, Leiden, Groningen en Utrecht, maar ook in relatief jonge studentensteden als Tilburg, Eindhoven en Nijmegen. Daarnaast bestaat er een orkest dat is samengesteld uit studenten afkomstig van onderwijsinstellingen uit heel Nederland: het Nederlands Studenten Kamerorkest (afgekort als Nesko). Het gezelschap is opgericht in 1964 en viert het zestigjarig jubileum met onder meer op 17 april een concert in de Sint-Catherinakerk in Eindhoven. Er bestaat ook een Nederlands Studenten Orkest, een symfoniegezelschap dat al sinds 1952 bestaat.

Nesko in 1965
Repetitieweekend 2024. Foto van de uitgebreide bezetting van het Nederlands Studenten Kamerorkest. Beide foto’s > site Nesko

Het Nesko is een projectorkest bestaande uit ongeveer vijfenveertig leden dat elk jaar opnieuw wordt samengesteld. De studenten, niet alleen van conservatoria maar ook van andere opleidingen, musiceren naast hun studie op hoog niveau. Gedurende twee weken oefenen ze intensief een repertoire uit de kamermuziek. Dat doen ze onder leiding van een gerenommeerde dirigent. Ieder jaar krijgt bovendien een jonge, talentvolle musicus de kans om met het orkest te soleren. Zo speelde het Nesko in de afgelopen jaren samen met onder anderen Maria Milstein, Niek Kleinjan en Niek Baar. Tevens neemt het Nesko graag opdrachtcomposities op in het programma, om op deze manier jonge componisten de kans te bieden met een groot kamerorkest te werken.

Muziek zit een beetje in de familie

In dit jubileumjaar vervult Katinka van Dongen, geboren en getogen in Oisterwijk, de functie van voorzitter. Zij maakte in 2023 deel uit van het orkest toen ze de studie communicatiewetenschap volgde aan de VU in Amsterdam. Ze kwam al jong in aanraking met klassieke muziek. Op de plaatselijke muziekschool Factorium volgde ze, vooral gestimuleerd door haar moeder, lessen in cello. “Ik heb heel veel instrumenten gezien en geprobeerd. En de cello sprak me zo erg aan dat ik daarmee ben begonnen. Mijn zusje heeft trombone gespeeld, die zingt nu in een band en mijn broertje speelt piano en drums. Hij speelt ook in een band, dus ja, het zit wel een beetje in de familie.”

Katinka van Dongen. Foto > Nederlands Studenten Kamerorkest.

Van Dongen speelde op de muziekschool in een strijkersensemble en veroverde later een plaats in het Euregio Jeugdorkest waarin jongeren uit Nederland en Vlaanderen samenspelen. Dat ze tijdens haar studie aansluiting zocht bij het Nesko lag gezien haar achtergrond voor de hand. Haar behoefte om met collega-studenten kamermuziek te maken was ook ingegeven door het gegeven dat tijdens de coronaperiode alle muzikale activiteiten hadden stilgelegen.

Links: Xavier van de Poll, foto > Olivia da Costa. Rechts: contrabas soliste Sasha Witteveen, foto > Nico Alsemgeest

Om de viering van het zestigjarig jubileum cachet te geven, is er een extra feestelijk programma samengesteld. Het orkest is ook wat groter dan gewoonlijk en telt tweeënvijftig leden. “Op het programma staat de grootse achtste symfonie van Dvorák, daar hebben we nog meer instrumenten voor nodig. Daarnaast hebben we voor de opdrachtcompositie van Xavier van de Poll maar liefst drie extra pauken nodig, ten opzichte van vorig jaar met ook Japanse klankschalen. Dus daarin pakken we ook extra uit met iets wat er normaal bij een Nesko-editie niet is. En natuurlijk niet te vergeten onze geweldige solist Sasha Witteveen. De eerste contrabas soliste ooit, die gaat soleren met het Nesko.”

Nesko 2024 ‘verbindt’ speelt op woensdag 17 april 2024 in de Catharinakerk te Eindhoven onder leiding van dirigent Pim Cuijpers. Aanvang: 20.15 uur.

Vanwege corona kon het Nederlands Studenten Kamerorkest in 2020 niet op toernee. Via een videoverbinding konden ze toch samenspelen: Beethovens Eroica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *