Creatieve Coalitie veroordeelt intimidatie van Lenny Kuhr

De Creatieve Coalitie, een samenwerkingsverband van veertig belangenorganisaties in de culturele sector, veroordeelt de actie van pro-Palestijnse activisten tijdens een optreden van Lenny Kuhr op grond van haar Joodse identiteit. De actie vond plaats tijdens een optreden op zondag 24 maart 2024 in theater De Leest in Waalwijk.

In een verklaring schrijft de coalitie: ‘Het intimideren van muzikanten zoals Lenny Kuhr op basis van hun Joodse identiteit is absoluut onacceptabel. Dit vormt een inbreuk op de persoonlijke veiligheid en de artistieke vrijheid die wij in onze sector zeer serieus nemen. De culturele sector moet een veilige haven zijn waar artistieke expressie wordt gevierd en waar meningsverschillen op respectvolle wijze kunnen samenkomen. Bovendien is het een plek waar juist de toegenomen polarisatie en tegenstellingen in de samenleving kan worden tegengegaan. Intimidatie op basis van iemands religie, afkomst, of op basis van welke persoonlijke grond dan ook, is ontoelaatbaar. Het intimideren van artiesten door toeschouwers zal met alle kracht moeten worden bestreden. De veiligheid van de ruim driehonderdduizend werkenden in de culturele en creatieve sector moet gewaarborgd worden.’

Stelling nemen tegen de toenemende Jodenhaat

De activisten verwijten Lenny Kuhr, die zich op vijfentwintigjarige leeftijd heeft bekeerd tot het Jodendom, dat zij de oorlog van Israël in Gaza steunt. Omdat twee van haar kleinkinderen dienstplichtig zijn in Israël is Kuhr volgens de activisten medeplichtig aan ‘terrorisme’. De Tweede Kamer gaf dinsdag met steun van vrijwel alle politieke partijen (met uitzondering van DENK en FvD) een verklaring uit waarin krachtig stelling werd genomen tegen de toenemende Jodenhaat in Nederland.

Lenny Kuhr tijdens een optreden in 2022 in De Lievekamp in Oss, uitgezonden door Omroep Brabant.

In Trouw zei Kuhr in een reactie onder meer dat zij zich er erg zorgen over maakt dat actievoerders theaters binnendringen en culturele evenementen verstoren. “Daar moeten we waakzaam voor zijn”, waarschuwt ze. “Wat nu gebeurt is dat er inbreuk wordt gepleegd in een theater zelf om iets te verpesten. Zo willen zij dan hun eigen zegje doen, hun statement maken. Dat zie ik als een vorm van terreur.” Ze is ervan overtuigd dat de zachte krachten overwinnen “als die maar een luisterend oor krijgen”.

“Wat ik eigenlijk wil zeggen tegen de mensen is: wees open voor elkaar. Ga de dialoog aan, zoek verbinding. Laat je gedachtestructuren los en de ideeën die eraan vastzitten. Dan vinden we elkaar juist.” Op vrijdag 17 mei treedt Lenny Kuhr op in het Muziekgebouw in Eindhoven, de stad waar in 1950 haar wieg stond. In 1967 won zij er het ‘Cabaret der onbekenden’. Twee jaar later gevolgd door het Eurovisie Songfestival. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *