Van Gogh Village Museum in Nuenen genomineerd voor Beste Gebouw van het Jaar 2024

De uitbreiding van het Van Gogh Village Museum in Nuenen is dit jaar een van de elf kanshebbers voor de titel Beste Gebouw van het Jaar. De prijsvraag wordt jaarlijks georganiseerd door de Bond Nederlandse Architecten (BNA). Het museum is gevestigd in het voormalige raadhuis tegenover Van Goghs ouderlijk huis, de pastorie aan de Berg. Daar trok de dertigjarige schilder in 1883 weer in en schilderde er een kwart van zijn oeuvre, waaronder ‘De aardappeleters’. Het bureau diederendirrix ontwierp de uitbreiding van het museum. ‘Het gelaagde ontwerp refereert op allerlei manieren aan het leven en werk van “boerenschilder” Van Gogh in zijn Brabantse periode’, aldus de architecten.

“Het ontwerp is een zorgvuldig onderzochte, eigentijdse interpretatie van de geschiedenis. Op de open plek naast het huidige museum stonden ooit twee kleine boerderijen. Het nieuwe volume dat hiervoor ontworpen is volgt de historische parcellering en refereert aan de langskapboerderijen van weleer. De oude deeldeuren komen in een nieuwe variant terug in de entree, die het gebouw met een sierlijke boog opent naar het dorp, met aan de overkant van de straat de pastorie van Van Goghs ouders en het huis ernaast, waar zijn verboden liefde woonde.”

“Binnen worden bezoekers verrast door een andere vibe dan ze in musea gewend zijn. Hier geen strakke witte ‘internationale’ toonzalen, maar een intiem, integraal ontworpen interieur in aardtinten, met populierenhout uit de omgeving en vloeren van gevlinderd beton.”
Citaten uit de projectbeschrijving van de architecten. Fotografie > Ossip van Duivenbode

De genomineerden zijn verdeeld over vier categorieën waaruit ook elk een winnaar wordt gekozen. Het project in Nuenen is genomineerd in de categorie Identiteit en Icoonwaarde, samen met Museum Paleis het Loo in Apeldoorn en Veldstation Groot Saeftinghe in Nieuw Namen. In de categorie Stimulerende omgevingen zijn het Stadhuis Den Helder, Nimeto in Utrecht en Alliander Westpoort in Amsterdam genomineerd. In de categorie Particuliere woonbeleving gaat het om Het Kruishuis in Dinxperlo en De Kwekerij in Utrecht. En in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie zijn dat de Faculteit ITC in Enschede, de IJboulevard in Amsterdam en Rivierduinen in Silvolde.

Collage van de nominaties voor het Beste Gebouw van het Jaar 2024. Bron > bna.nl (zie link hieronder)

Het is alweer de negentiende keer dat het beste gebouw van het jaar wordt gekozen. De jury bestaat dit jaar uit Maarten Castelijns (Rijnboutt), Elsebeth te Kiefte (TKA atelier), Jeroen Schipper (Orange Architects), Marja Appelman (Ministerie BZK) en Ronald Dielwart (Dura Vermeer). De jury wordt voorgezeten door journalist, schrijver en presentator Marcia Luyten. Het publiek kan op de elf genomineerden stemmen voor de publieksprijs. Op 23 mei worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Bunkertoren in Eindhoven, een eerdere genomineerde. (cl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *