Documentaire Martijn van de Griendt naar filmfestival Movies That Matter

Fotograaf Martijn van de Griendt (Eindhoven 1970) fotografeert al dertig jaar jongeren. Zijn droom was om ook een documentaire over jongeren te maken. Die kans deed zich plotseling voor toen hij werd benaderd door een scholiere, Emma, die graag bij hem een snuffelstage wilde lopen. Via haar kwam hij in contact met haar vrienden, Alex Sophie en Robbie. De drie emo-tieners uit Eindhoven vormen een hecht trio. Vandaar de titel van de film De Heilige Drie-eenheid. Deze documentaire is nu geselecteerd voor het filmfestival Movies That Matter in Den Haag. De première vindt plaats op zondag 24 maart 2024. Enkele weken geleden was er in het Natlab in Eindhoven al een besloten voorvertoning voor familie, vrienden en sponsoren.

De Heilige Drie-eenheid: Robbie, Alex Sophie & Emma. Foto > Martijn van de Griendt

Van de Griendt filmt zoals hij fotografeert: dicht op de huid. De film speelt zich voor een deel af in Eindhoven, net als zijn eerste film ‘Maria I Need Your Lovin’ (2017), over het meisje Maria dat hij bijna tien jaar volgde. Net als in zijn eerste film laat Van de Griendt zijn personages zelf aan het woord, zonder te oordelen.

Van de Griendt: “Ik wilde een liefdevolle film maken over de universele onzekerheid van jongeren. Zelf was ik ook niet de meest zekere tiener, maar in een wereld vol sociale media is hun leven tegenwoordig extra zwaar.” Emma (15), Alex Sophie (16) en Robbie (15) bleken de ideale jongeren voor zijn film: drie goede vrienden die elkaar vrijwel dagelijks zien, alles met elkaar delen en niet bang zijn voor de camera. Ze lieten zich niet alleen filmen op momenten dat ze lol hadden en lekker in hun vel zaten, maar ook op momenten dat ze zich onzeker en eenzaam voelden. Hun kwetsbaarheid is voelbaar. Dat de camera zo dichtbij mag komen, maakt dat je meeleeft met de personages.

Langzaam kruipt de onzekerheid van hun examenjaar en vooral ook hoe het leven er daarna uit zal zien onder de huid van de kijker. Zoals een van de jongeren in de film zegt: “Google Maps geeft me geen antwoord op de vraag waar je heen moet met je leven.” Het ene moment zie je de jongeren lol hebben met het passen van kleding voor het eindexamengala, het volgende moment zie je maar twee van de drie vrienden uit de limo stappen. En daar neemt de film een wending. Door de jongeren te volgen in hun gevoelens wordt langzaam duidelijk wat er aan de hand is. Bijzonder is dat de playlist van de tieners is gebruikt als filmmuziek. Zij kozen zelf voor toepasselijke teksten om hun gemoedsstemming weer te geven.

Kinder- en jeugdpsychiater Jeannette Hop reageerde na de voorvertoning:: “De filmmaker kan heel goed ‘levellen’ met jongeren van deze leeftijd, waardoor ze zich echt hebben opengesteld. Ik weet uit ervaring dat dat lang niet altijd makkelijk is. Vaak ligt de focus in dergelijke documentaires op het ‘probleem’ zoals depressie, angst of automutilatie. Wat ‘De Heilige Drie-eenheid’ laat zien is, naast de kwetsbaarheid van deze jongeren, ook hun (veer)kracht, humor, en de manier waarop ze steun vinden bij elkaar.”

Voor deze film werkte Van de Griendt samen met geluidsvrouw Anneloes Pabbruwee en cameravrouw Eva Heinsbroek. “Vooral voor de interviews was dat erg fijn en kon ik mij meer richten op de inhoud en het stellen van vragen”, aldus Van De Griendt. Hij heeft de film zelf geproduceerd en met behulp van crowdfunding gefinancierd. Daarnaast hebben verschillende fondsen zoals het Cultuurfonds en het VSB Fonds bijgedragen. (ivb)

De film ‘De Heilige Drie-eenheid’ is drie keer te zien op Movies That Matter:
Zondag 24 maart 2024, 18.30 uur (wereldpremière in Theater aan het Spui, Den Haag, Grote Zaal)
Donderdag 28 maart 2024, 18.00 uur (Filmhuis Den Haag, Zaal 1)
Zaterdag 30 maart 2024, 15.15 uur (Filmhuis Den Haag, Zaal 5)
Op 24 maart en 30 maart is er een nagesprek met de tieners en Martijn van de Griendt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *