Voor beeldhouwer Joep Coppens (1940 – 2024) werd een jongensdroom werkelijkheid

Joep Coppens is op 83-jarige leeftijd overleden. De Vlierdense beeldhouwer (1940-2024) maakte 1300 bronzen en houten beelden. Hij stopte pas vorig jaar met beeldhouwen. “Als zeventienjarige had ik een droom, beeldhouwer worden. Die is werkelijkheid geworden,” zei hij vorig jaar in een interview met Brabant Cultureel. 

Coppens was een gepassioneerd kunstenaar. Dat had hij niet van een vreemde. Hij was de derde zoon van Martien Coppens, de grootste fotograaf die Brabant heeft voortgebracht. Aanvankelijk was senior niet enthousiast over de roeping van zijn zoon. “Toen ik met het verhaal kwam dat ik van school af wilde gaan om te beeldhouwen verwierp hij dat gelijk. Daar kon ik de kost niet mee verdienen”, vertelde Coppens. Later draaide vader bij en gebruikte hij zijn netwerk in de Brabantse kunstwereld om zijn zoon te helpen.

Joep Coppens, vorig jaar in zijn atelier. Foto > Henk van Weert

Joep Coppens was een groot liefhebber van open vormen. “Holle beelden, waarvan de vormen en contrasten zichtbaar worden in het licht. Ik heb dat soort beeldhouwkunst ontdekt bij Henry Moore en ik ben er mijn leven lang bezeten van geweest. Plastisch zijn ze veel sterker dan gesloten beelden.” Hij vond zichzelf ook een ambachtsman. “Ambacht en kunst liggen in elkaars verlengde.” Vooral in brons gieten blonk hij uit. 

Coppens was getrouwd met kunstenares en schrijfster Els van de Rijt. Hij was ook 28 jaar molenaar op de molen in Vlierden, waar hij sinds 1971 woonde. Joep Coppens keek vorig jaar met grote voldoening terug op zijn loopbaan. (hvw)

Expositie Els Coppens – Elan Vital in Museum Jan Heestershuis in Schijndel van 6 februari t/m 26 april 2024
Els Coppens-van de Rijt (1943, Sint-Oedenrode) heeft aan het einde van haar kunstenaarsleven de balans opgemaakt. Van grote invloed op haar werk waren – behalve haar man beeldhouwer Joep Coppens – haar vrouw-zijn en moederschap en haar gezondheid. Maar ook haar leermeesters, waaronder Kees Bol, speelden een grote rol. De sleutelstukken uit haar oeuvre zijn te zien in de overzichtstentoonstelling ‘Elan Vital’. Meer informatie op de website van het Jan Heestershuis.

Reacties (1)

  1. Theo Keulen schreef:

    Het pakt mij het overlijden van Joep Coppens, ik heb 50 jaar geleden nog les in brons gieten gehad van joep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *