De grootse jukeboxveiling aller tijden

(foto)column door Joep Eijkens

Een veilinghuis gespecialiseerd in zeldzame verzamelobjecten in de sfeer van nostalgie en amusement – van flipperkasten en mechanische muziekinstrumenten tot oldtimers en hollywood-memorabilia. Sinds 2020 bevindt zich dat in Tilburg. Dutch Auction Company is de naam en zaterdag 24 februari 2024 beleefde het bedrijf een wel heel bijzondere veiling, aangekondigd als ‘’s Werelds grootste jukebox veiling aller tijden!’ Het ging om meer dan honderd jukeboxen en ‘tal van toebehoren’ afkomstig uit het Jukebox Museum De Panne aan de Belgische kust. Zelfs ongebruikte toegangskaartjes van het museum dat in de zomer van 2021 ter ziele ging, kwamen onder de hamer.

Pneuma Accordeon Jazz

Het was niet als potentiële koper maar uit nieuwsgierigheid dat ik een kijkje ging nemen in de veilinghal. Wat een vormen, kleuren en licht! En wat een verscheidenheid aan merknamen. Om een greep te doen: Rock-Ola, Ami, Telematic, Jupiter, Ristaucrat en natuurlijk Seeburg en Wurlitzer. Een geval apart was de Pneuma Accordeon Jazz: twee levensgrote poppen van een drummer en een accordeonist van wie zelfs de wenkbrauwen bewegen bij het spelen. Maar dat zeldzame speelgoed was niet te koop. Net zoals – in de aangrenzende ruimte – een stokoude Amerikaanse kijkkast waarin je ooit onder de leus ‘artistic figure studies’ voor een dollarcent per keer even een blik mocht werpen op een naakte dame.

Uit de hele wereld

De veiling zelf was zeer druk bezocht. Er werd niet alleen ‘vanuit de zaal’ geboden, maar ook telefonisch, schriftelijk en vanuit de hele wereld via internet. Veilingmeester-eigenaar Richard Singh toonde zich na afloop een tevreden man na afloop. “Er waren vijfhonderd à zeshonderd bieders”, meldde hij desgevraagd. “En op twee jukeboxen na is alles verkocht.” Het hoogste bod, zestienduizend euro, betrof een 1957 Wurlitzer 2100 Jukebox.

De volgende veiling bij Dutch Auction Company vindt ergens in mei plaats en betreft ‘general collectables’ zoals Singh het noemt, oftewel ‘allerlei verzamelobjecten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *