Lustwarande in zwaar weer door ongunstige uitspraak Raad van State

Als gevolg van een ongunstige uitspraak van de Raad van State over een afgewezen subsidie van de provincie is het onzeker of Lustwarande dit jaar doorgaat. De organisatie van de expositie van hedendaagse sculpturen in het park De Oude Warande in Tilburg kampt nu met een financieel gat in de begroting.

Het gaat om een kwestie die al vier jaar speelt. In januari 2020 diende Lustwarande een subsidieaanvraag van 470.000 euro (over een periode van vier jaar) in bij de provincie Noord-Brabant op grond van de subsidieregeling voor hedendaagse cultuur. De aanvraag kreeg een positief advies, maar omdat het beschikbare budget door de vele aanvragen ruim was overtekend viel Lustwarande net buiten de boot.

De stichting vocht die beslissing aan in een bezwarenprocedure. Aanvankelijk leek de juridische strijd succesvol en de rechtbank gaf Lustwarande gelijk. Maar de provincie stapte naar de Raad van State, het hoogste bestuurscollege, en kreeg daar onlangs alsnog gelijk. De subsidie was op grond van de bepalingen in de subsidieregeling terecht geweigerd. De provincie is blij met die uitspraak omdat ‘is vastgesteld dat advisering en besluitvorming voldoende zorgvuldig is voorbereid en tot stand is gekomen’.

De compleet beletterde oproep in 2020, wellicht binnenkort weer te zien. Foto > Harrie Baken

In een verklaring laat de stichting weten teleurgesteld te zijn en de uitspraak onbegrijpelijk te vinden. De nieuwe, veertiende editie van Lustwarande, met als titel Arbos, is al in voorbereiding. Maar als de provincie niet bijspringt gaat de expositie dit jaar ‘alsnog ten onder’, aldus de stichting. De organisatie hoopt de provincie in een gesprek over te halen om toch financieel over de brug te komen. 

“De nieuwe, veertiende editie van Lustwarande, met als titel Arbos, is al in voorbereiding. Maar als de provincie niet bijspringt gaat de expositie dit jaar ‘alsnog ten onder’, aldus de stichting Lustwarande.”

Lustwarande kende tot nu toe dertien edities, in 2025 hoopt men het 25-jarig bestaan te kunnen vieren. Vanwege het uitblijven van structurele subsidie door de provincie zijn de exposities afgelopen jaren bescheidener van opzet geweest. Onder meer particuliere fondsen en de gemeente Tilburg ondersteunden Lustwarande financieel. Uit het jaarverslag 2023 blijkt dat naar schatting 65.000 mensen de expositie EARTHEATERS, samengesteld door directeur Chris Driessen en beeldend kunstenaar Isabelle Andriessen, hebben bezocht.
Financieel noteerde organisatie een kleine plus van ongeveer 17.000 euro. Het eigen vermogen bedraagt nu afgerond 3.600 euro. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *