Nederlandse Boekhandelsprijs voor Frank Nellen

Op 14 februari werd bekend gemaakt dat de roman De onzichtbaren van Frank Nellen (Roosendaal 1982) de Nederlandse Boekhandelsprijs 2024 heeft gewonnen. Deze jaarlijkse prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en is bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. Frank Nellen is schrijver, jurist en econoom. De onzichtbaren is zijn tweede roman en werd ook genomineerd voor de longlist van de Libris Literatuurprijs 2024. Hij groeide op in Roosendaal en studeerde in Tilburg en Maastricht.

In De onzichtbaren beschrijft Nellen een jeugd in Kyiv, Oekraïne, eind jaren tachtig. Dani en Pavel zijn jeugdvrienden en beleven een onbezorgde jeugd tot het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl daar een eind aan maakt. Een paar jaar later stort de Sovjet-Unie in en voor Russen en Oekraïners is de wereld in een paar jaar tijd volkomen veranderd. Het socialistische ideaal waar beide jongens mee zijn opgegroeid, bestaat niet meer. Tijdens een roerige debatavond op de universiteit houdt Pavel een betoog tegen het socialisme. De onzichtbaren verhaalt de zoektocht van Dani naar de verdwenen Pavel. Daarbij spelen de levensverhalen van veel gewone mensen een grote rol. Leugen en bedrog tekenen dit verzwegen leed. Bo van Houwelingen schreef in de Volkskrant: ‘Een roman die niet bomvol schríjver zit, maar bomvol verháál.’

Frank Nellen en boekhandelaar Gerda Aukes, die de prijs in 2014 in het leven riep.

De Nederlandse Boekhandelsprijs werd hiermee voor de tiende keer uitgereikt. Het idee voor de Nederlandse Boekhandelsprijs is geïnspireerd op een aantal prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland. Onder de gelauwerden van de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award bevinden zich literaire grootheden als Patrick Modiano, Robert Menasse, Philip Roth en John Cheever. (hvk)

Frank Nellen, De onzichtbaren. Amsterdam: Hollands Diep 2023, 264 pp., ISBN 9789048874736, hb., € 22,90.

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *