Film ‘Stemmen van naoorlogse generaties’ in Nationaal Monument Kamp Vught

Op donderdag 21 maart 2024 is in Nationaal Monument Kamp Vught de documentaire ’Stemmen van naoorlogse generatie: hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken’ te zien. Aan de hand van interviews geeft deze documentaire aan de hand van stemmen die tot uiting komen in literatuur, voordrachten en kunst een beeld van naoorlogse generaties uit voormalig Nederlands-Indië. 21 maart is de dag waarop in 1951 de eerste boot met Molukse KNIL-militairen arriveerde in Rotterdam. De documentaire is gemaakt door Simone Berger (schrijver) en Armando Ello (fotograaf en filmer), allebei met Indische wortels. Zij verzorgen de inleiding en gaan na afloop in gesprek met het publiek.

Simone Berger en Armando Ello

Vanaf 1951 werden KNIL-militairen met hun gezinnen ‘tijdelijk’ ondergebracht in de barakken van voormalig Kamp Vught. Nazaten van de eerste generatie wonen deels nu nog steeds in het voormalige woonoord, nu de wijk Lunetten in Vught. Die geschiedenis wordt belicht in de nevenlocatie Barak 1B van Nationaal Monument Kamp Vught. Simone Berger en Armando Ello onderzochten voor hun film de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. De documentaire laat zien hoe het verleden impact kan hebben bij mensen met ‘roots’ in voormalig Nederlands-Indië. De interviews zijn aangevuld met 2D-animaties, artistieke clips en gesprekken met historici en traumaspecialisten.

Op 21 maart gaan Berger en Ello in gesprek met bezoekers. Hun boek De lange reis van de Poesaka. Indische tastbare herinneringen’ (2019) met ruim dertig verhalen van Indische, Molukse en Chinees-Indische Nederlanders vormde de basis voor twee educatieve documentaires, twee lespakketten voor het voortgezet onderwijs en foto-exposities. In de zomervakantie is hun foto-expositie Leven met oorlog. Van overleven naar leven te zien in Barak 1B. (lt)

Het museumcafé is op 21 maart geopend vanaf 19.00 uur voor koffie/thee (alleen PIN). Het programma begint om 19.30 uur en het nagesprek eindigt om 21.40 uur. De entree is € 7,50; reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl

Foto voorpagina: Cheroney Pelupessy gebruikt haar familiegeschiedenis op artistieke wijze in haar dagelijkse werk. Foto > Armando Ello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *