Groeten uit Boemeldonck

(foto)column door Joep Eijkens

Eigenlijk had ik naar Krabbegat alias Bergen op Zoom gewild, maar het werd Boemeldonck zoals Prinsenbeek in carnavalstijd heet. En net zoals vorig jaar heb ik weer met veel plezier de Grote Optocht aan me voorbij zien trekken. Ditmaal was het inclusief klinkende motto simpelweg ‘Doede mee?’

De hoofdprijs ging naar CV De Dwarsliggers. Met hun creatie ‘Doede mee in de Drukke-rij!’ eindigden zij op de eerste plaats in de categorie A voor wagens tot elf meter hoogte. De wagens in deze categorie zijn zo hoog dat straatlantaarnpalen langs het parcours tijdelijk omgedraaid worden om botsingen te voorkomen, vertelde me een kenner. De winnaars brachten een verrassende combinatie van zwart-witte polonaisedansers en een vervaarlijk overhellende wagen in alle kleuren van de regenboog. Ik kan me niet herinneren eerder zo expliciet zwart-wit tegengekomen te zijn bij carnavalsoptochten, kleurrijke evenementen bij uitstek. Wie er trouwens ook uitsprong, althans qua motto, was CV De Zalige Zusters met ‘Wij zijn non-binair’.

Mooi ook om te zien hoe de laatste wagen, die van Prins Tôntje LVIII (!), gevolgd werd door een paar vrachtwagens met sterke mannen die het parcours in een mum van tijd dranghekvrij maakten. Ze zouden daar misschien ook een leuke carnavalsact van kunnen maken.

Natuurlijk werd het carnavalsfeest daarna door velen voortgezet. Teruglopend naar de trein viel me op dat menigeen aan huis een partytent of feestelijk ingerichte garage heeft waar geen gebrek is aan bier. Een stuk goedkoper dan in een café en met vrienden onder elkaar vermoedelijk vaak ook nog gezelliger.

Reacties (1)

  1. Frans van Hoof schreef:

    Jammer dat je niet vermeldt dat het publiek op een andere grote wagen stemde dan de “deskundige” jury. De wagen met de blaasbalgen en de grote ballonnen viel bij het publiek blijkbaar beter in de smaak dan bij de jury. Overigens steekt de optocht in Boemeldonck al jarenlang met koppen en schouders ver uit boven de andere “opstoeten” in Brabant . Beroepshalve heb ik in al die jaren tientallen optochten voorbij zien trekken, maar nergens was ik zo onder de indruk als van de jaarlijkse parade in Boemeldonck ! Waar een klein dorpke heel groot in kan zijn !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *