Jos de Pont, medeoprichter van het gelijknamige museum, overleden

Jos de Pont (1943 – 2024), medeoprichter van het gelijknamige museum in Tilburg en van Huis Marseille in Amsterdam, is op tachtigjarige leeftijd overleden. Dat heeft museum De Pont bekendgemaakt. Hij was medeoprichter en oud-bestuursvoorzitter van beide musea.

Jos de Pont was tot 2018 voorzitter van het bestuur van de Mr. J.H. de Pont Stichting. Deze stichting, die hij samen met zijn broer en zusters in 1988 heeft opgericht, is vernoemd naar hun vader, Jan de Pont. Deze bepaalde kort voor zijn overlijden in 1987 dat een deel van het vermogen uit zijn nalatenschap ingezet moest worden voor het stimuleren van eigentijdse beeldende kunst. Vader De Pont, in 1915 geboren in Tilburg, vergaarde zijn vermogen onder meer met de import van auto’s. Op 12 september 1992 opende het museum, dat geen overheidssubsidie ontvangt, zijn deuren in de voormalige wolspinnerij Thomas de Beer in Tilburg.

Jan de Pont (1943 – 2024) Foto > Peter Cox

In 1999 werd op initiatief van Jos de Pont, een groot liefhebber van fotografie, ‘Huis Marseille – Museum voor Fotografie’ geopend in het voormalig advocatenkantoor van zijn vader aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het initiatief voor het museum kon genomen worden dankzij een schenking van de familie De Pont. Jos de Pont was tot 2019 voorzitter van het bestuur van Huis Marseille.

“Bestuur en directies van beide musea gedenken Jos de Pont als een genereuze en betrokken bestuurder van het eerste uur. Op vriendelijke en bescheiden wijze was hij de drijvende kracht achter het succes van de musea in Tilburg en Amsterdam. De collecties die de beide musea hebben opgebouwd, vormen daarvan een blijvende getuigenis”, aldus het museum in een persverklaring. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *