Bossche Boekenbeurs van Vincentius op weg naar de vijftigste editie

De Vincentiusvereniging ’s-Hertogenbosch zet zich al sinds jaar en dag in voor armoedebestrijding, zowel in de eigen regio als in ontwikkelingslanden. En de Boekenbeurs is een belangrijke geldbron. Financiële ondersteuning van een Filipijns project van het eveneens in Den Bosch gevestigde Lilianefonds was het hoofddoel van de negenenveertigste editie die plaatsvond in het weekeinde van 26, 27 en 28 januari 2024 in wederom de Brabanthallen.

Eerst wat getallen. Naast duizenden elpees en cd’s lagen er rond de honderdduizend boeken te koop op een honderdtal kramen die bemand werden door honderdvijftig vrijwilligers. Naar schatting van de organisatoren bezochten zo’n drieduizend mensen de beurs, evenveel als vorig jaar. En samen waren die goed voor een opbrengst van vijfenzeventigduizend euro. Ook bijzonder: ruim vijfhonderd gezinnen ontvingen via de Voedselbank een tegoedbon voor tien boeken op zondag. “Ongeveer een honderdtal heeft daar gebruik van gemaakt”, aldus pr-man Bert Damen.

Hoe komt de vereniging elk jaar weer aan al die boeken? Damen: “We hebben een grote kringloopwinkel aan de Havenstraat en daar worden regelmatig ook boeken gebracht door mensen die onze vereniging een warm hart toedragen.” Na afloop van de beurs gaat een groot deel van de resterende boeken terug naar de opslagplaats van Vincentius, maar ook worden partijen doorgesluisd naar andere organisaties die boekenbeurzen houden voor een goed doel.

In het laatste weekend van januari 2025 vindt de vijftigste editie van Boekenbeurs Vincentius plaats. Wederom in de Brabanthallen. “Maar wel op andere plekken in het Brabanthallen-complex, want onze werkgroep Boekenbeurs wil het groter aanpakken”, aldus Damen. Hij spreekt van ‘spectaculaire plannen’ maar licht die desgevraagd niet toe. “Dat moet nog een verrassing blijven.” (je)

Fotografie > Joep Eijkens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *