Overzichtsexpositie van het werk van keramist Johan van Loon

Het Stedelijk Museum Breda en het Princenhaags Museum bereiden een grote overzichtstentoonstelling voor van het werk van keramist Johan van Loon (1934-2020). De expositie is een eerbetoon aan deze Bredase kunstenaar die bij liefhebbers van keramische kunst wereldwijd bekendheid geniet. Een datum is nog niet vastgesteld, aldus een woordvoerder van het Stedelijk Museum.

Keramist Johan van Loon in 2018. Still uit het videoportret Van Breda Nu, hieronder te bekijken.

Het plan voor een tentoonstelling werd bekendgemaakt in een uitzending van het culturele radioprogramma GrensGeluiden van zondag 21 januari 2024. Rini van der Linden, voorzitter van het Princenhaags Museum, vertelde trots dat dit jaar de schijnwerper wordt gezet op Johan van Loon. “Een kunstenaar die wereldwijd beroemd is. Alle grote musea bezitten werk van hem. In de voorbereiding hebben we met mensen gesproken die zeiden, als je een expositie maakt van zijn werk heb je een topper”, aldus Van der Linden op de radio.

Een uiterst kleine selectie uit het keramisch werk van Johan van Loon.

Johan van Loon is geboren in Rotterdam en volgde van 1952 tot 1956 een kunstopleiding aan de Rietveld Academie, richting textiele vormgeving. Aansluitend ging hij als ontwerper aan de slag bij Weverij De Ploeg in Bergeijk. Begin jaren zestig kreeg hij belangstelling voor keramiek, maar zijn ervaring met textiel bleef zijn werk blijvend beïnvloeden. Hij trok ook naar het buitenland om de fijne kneepjes van het vak van keramist onder de knie te krijgen. In de jaren zeventig verhuisde hij naar Princenhage, ooit een zelfstandige gemeente en nu een deel van de gemeente Breda. Hij werd docent keramiek en textiel aan kunstacademies in Breda en ’s-Hertogenbosch en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna maakte hij ontwerpen voor de Duitse porseleinfabriek Rosenthal, gaf gastcolleges in het buitenland en raakte betrokken bij het Europees Keramisch Werk Centrum in Den Bosch (tegenwoordig gevestigd in Oisterwijk). In 2016 ontvangt hij de oeuvreprijs van de Stichting Van Achterbergh-Domhof, opgericht door keramiekverzamelaar J.W.N. van Achterbergh. (en)

Foto voorpagina: Johan van Loon, in 2005 gefotografeerd door Kees van Dongen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *