BredaPhoto 2024 in het teken van reizen

Op 13 september 2024 gaat het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival weer van start. Het is de grootste fototenstoonstelling in de Benelux, met werken die zowel in binnenruimten als in de open lucht te zien zijn. Het thema van deze elfde editie is ‘reizen’ (journeys). Dat is volgens de organisatie een metafoor voor een levensveranderende ontwikkeling.

‘Of het nu gaat om een psychologische zoektocht naar de eigen identiteit en een betekenisvol leven, of een intens fysieke reis op zoek naar vrijheid en simpelweg overleven, het zijn deze en andere verhalen die deze elf editie van BredaPhoto invulling geven.’ Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de lijst van deelnemende fotografen. De eerste drie namen zijn inmiddels bekend: Rosângela Rennó, Tina Farifteh en Mounir Raji.

Mounir Raji (1982) brengt met zijn project Dreamland een ode aan het Marokko van zijn dromen. Hij portretteert het land waar zijn familie vandaan komt en waar hij zelf, geboren en opgegroeid in de Zaanstreek, vanaf zijn vroegste jeugd de zomers doorbracht. Mounir Raji vangt zijn tweede thuis in de kleuren van de late zomerzon. Hij toont zijn herinneringen aan warm weerzien met familie, oneindig buiten kunnen spelen en gevoelens van vrijheid, vertrouwen en hoop.

Naast deze eerste drie verlenen nog tientallen andere internationale fotografen en kunstenaars hun medewerking. Daarbij komen nog tien jonge talenten die deelnemen aan het BredaPhoto International Talent Programme. Werk van deze talenten zijn zij aan zij met de gevestigde namen te zien op verrassende locaties in Breda, aldus de organisatie. ‘Ook zoeken we actief de samenwerking met andere culturele instellingen in de stad en zullen er tijdens het festival, rond het thema Journeys, activiteiten plaatsvinden op het gebied van onder andere podiumkunsten, letteren, erfgoed en film.’

De Iraans-Nederlandse kunstenaar Tina Farifteh (1982) maakt speciaal voor Journeys nieuw werk. Farifteh toont Tina in Sexbierum, een multimediaal project over haar zoektocht naar haar plek in de wereld. Die zoektocht brengt haar naar Friesland, het dorpje Sexbierum en de Sedyk. Het is een persoonlijk verhaal dat tegelijkertijd universele thema’s als ontworteling, de zoektocht naar een thuis en de liefde voor het landschap en de elementen verbeeldt.

Deze editie van BredaPhoto staat voor het eerst onder leiding van directeur Friso Wijnen. Hij is de opvolger van Fleur van Muiswinkel die eerder deze maand afscheid heeft genomen. Wijnen werkte ruim vijfentwintig jaar in verschillende internationale functies voor de Rijksoverheid. Zijn laatste functie was hoofd cultuur en communicatie op de Nederlandse ambassade in Parijs. ‘In deze nieuwe functie komt mijn ervaring met cultuur, communicatie en management mooi samen. Ik zie ernaar uit om met de collega’s van het team het festival naar een nóg hoger niveau te tillen. Daarbij ben ik altijd alert op interessante mogelijkheden voor samenwerking, ook buiten het directe domein van de fotografie’, schrijft hij op LinkedIn.

Friso Wijnen. Foto > Bart Koetsier

Zowel het bestuur als het team van BredaPhoto zijn verheugd dat zij met de aanstelling van Wijnen een directeur hebben gevonden die met zijn talent en bewezen capaciteiten de ambitieuze organisatie kan meenemen naar een hoger niveau en die zowel lokaal als nationaal en internationaal duurzame relaties kan leggen en verstevigen. (en)

De Braziliaanse kunstenaar Rosângela Rennó is een gevierd kunstenaar met een carrière die meer dan 40 jaar werk omvat. Afgelopen zomer ontving ze de prestigieuze Women in Motion award op het fotofestival Les Rencontres d’Arles in Frankrijk. In co-productie met de Grote Kerk Breda brengt BredaPhoto in het hart van de stad een ‘site-specific’ solotentoonstelling van Rosângela Rennó. 

Foto voorpagina: Grupo Ewé > Detail Bori (2), een foto uit de tiende editie van BredaPhoto (2022) met het thema Theatre of Dreams.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *