Is ‘Tegenwind’ wel een dansvoorstelling voor kinderen?

De Stilte is een gezelschap dat dansvoorstellingen voor kinderen maakt. De nieuwste productie ‘Tegenwind’ ging op 14 januari in Chassé Theater in Breda in première. Maar was dit wel een voorstelling, hoe mooi ook, voor kinderen, is de vraag die achteraf blijft hangen.

door Emmanuel Naaijkens fotografie > Hans Gerritsen

‘The answer my friend is blowin’ in the wind, the answer is blowin’ in the wind’. Dit beroemde citaat uit de song Blowin’ in the wind van Bob Dylan uit 1962 staat boven een toelichting op de nieuwe voorstelling ‘Tegenwind’ van de Stilte. Op zondag 14 januari beleefde deze dansproductie haar première in Chassé Theater in Breda. Voor choreograaf en artistiek leider van de Stilte Jack Timmermans is bovenstaande frase kennelijk een leidmotief voor het bedenken van het concept van ‘Tegenwind’.

Maar wat moeten kinderen vanaf zeven jaar met zo’n citaat? Want dat is het publiek waar de Stilte zich primair op richt. Het gezelschap heeft als oogmerk om kinderen met zijn voorstellingen kennis te laten maken met het fenomeen dans. Sommige voorstellingen zijn zelfs gericht op peuters.

Interactie als teken van betrokkenheid is een voorwaarde

Een voorstelling voor kinderen hoeft grote thema’s niet te schuwen en makers hoeven niet op hun hurken te gaan zitten om hun verhaal over te brengen. Maar een productie moet wel aansluiten op de belevingswereld van de jonge toeschouwers, moet voldoende ‘haakjes’ hebben om hen houvast te geven. Interactie als teken van betrokkenheid is ook een voorwaarde en zo nu en dan een lichte toets in het spel mag ook niet ontbreken.

‘Tegenwind’ mist dit alles en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze voorstelling vooral is gemaakt met een publiek van volwassenen in het achterhoofd. Dat heeft misschien nog meer met de muziek te maken dan met de dans zelf. Timmermans heeft zich laten inspireren door het album ‘Mother of Thousand’ van het Artvark Saxophone Quartet. Die vier muzikanten spelen hun nummers live tijdens de voorstelling en nemen ook deel aan het spel doordat zij zich soms tussen de dansers door bewegen. Saxofoonmuziek kan heel swingend zijn, maar het kwartet maakt, met wat een containerbegrip is, moderne jazz. Daar moet je als volwassene al wat vertrouwd mee zijn om het tot je te nemen, laat staan kinderen.

De Stilte heeft met ‘Voor de draad ermee’, ‘de Troostprijs’ en ‘de Tijd loopt’ eerder dansvoorstellingen op de planken gezet die kinderen aanspreken. Toegankelijke, wisselende producties met verrassende vondsten en een wervelende choreografie. En laat er geen misverstand over bestaan, ‘Tegenwind’ is een goed verzorgde, tot de verbeelding sprekende voorstelling zoals we van de Stilte gewend zijn, maar over de hoofden van de kinderen heen. Een goede kindervoorstelling is doorgaans ook voor volwassenen leuk om naar te kijken, maar omgekeerd is dat niet per se het geval.

Voorstelling: ‘Tegenwind’ door gezelschap de Stilte. Concept, choreografie en decor: Jack Timmermans. Spel: Evi de Boeck, Pilvi Kuronen, Stavali Portegijs, Eduarda Santos, Hayleigh Smillie, Gianmarco Stefanelli, Philip Votter. Muziek: Artvark Saxophone Quartet met Rolf Delfos (alt sax), Peter Broekhuizen (bariton sax), Mete Erker (tenor sax), Bart Wirtz (alt sax). Lichtontwerp: Pink Steenvoorden. Kostuums: Aleksandra Pershay. Gezien: première in Chassé Theater Breda, zondag 14 januari 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *