ASML steunt kunst en cultuur in de regio Brainport met twee miljoen euro

Hightechbedrijf ASML in Veldhoven gaat de komende twee jaar ongeveer twee miljoen euro investeren in kunst en cultuur in de regio Brainport. Het geld wordt beschikbaar gesteld in het kader van een publiek-private samenwerking van ASML met het fonds Brabant C.

De samenwerking van beide partijen past in de nieuwe strategie van Brabant C om de financiering van de culturele sector toekomstbestendiger te maken en te voorzien in een meer regionale spreiding, aldus de directeur van het fonds Victoria Simonsz-van Krieken in een persbericht. Het is voor Brabant C de eerste keer dat er op een zo grote schaal publiek-private afspraken zijn gemaakt. In deze ontwikkeling is Brabant C volgens de directeur meer dan een investeringsfonds. ‘Wij zijn financier, matchmaker en ontwikkelaar van professionele kunst en cultuur, voor de maatschappij als geheel en Brabant in het bijzonder.’ Het fonds van Brabant C wordt gevoed door de provincie Noord-Brabant.

Het lichtkunstfestival GLOW is een van de cultuurprojecten die ASML al financieel steunt. Foto > Henk van Weert

‘We werken doelbewust samen met sterke partners in de Brainport regio om een aantrekkelijke leefomgeving te creëren voor iedereen. Samen met Brabant C geven we professionele cultuurmakers de kans om (vooral nieuwe) initiatieven te ontwikkelen die toegankelijk zijn voor iedereen. Hiermee zal het cultureel aanbod in de regio groeien zodat iedereen kan ontdekken wat cultuur voor hen kan betekenen’, aldus Carl Leen, programmamanager maatschappelijke betrokkenheid bij ASML in het persbericht.

Naar verwachting kunnen vanaf 1 februari 2024 aanvragen worden ingediend bij ASML x Brabant C. De criteria zijn gericht op de realisatie van een kwalitatief en gevarieerd aanbod van kunst en cultuur in de Brainport regio. Zowel voor de gevestigde, professionele culturele instellingen als voor het ondersteunen van nieuwe initiatieven en innovatieve ideeën die inzetten op verbinding en het uitbreiden van het culturele aanbod dat er al is. Medio januari 2024 worden de volledige criteria, het subsidieplafond ASML x Brabant C 2024, de aanvraagvoorwaarden en de procedure op de website van Brabant C gepubliceerd. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *