Bekroonde documentaire over boer Gerlach ook in Brabantse cinema’s

De documentaire ‘Gerlach’ over een traditionele boer die boert onder de rook van Schiphol is ook in enkele Brabantse filmtheaters te zien. Deze productie is gemaakt door Luuk Bouwman (Oss 1977) en Aliona van der Horst (Moskou 1970). ‘Gerlach’ ging vorige maand in première op het IDFA filmfestival en werd uitgeroepen tot de beste Nederlandse documentaire.

Het akkerbouwbedrijf van boer Gerlach ligt onder de rook van Schiphol.

Gerlach van Beinum heeft al meer dan zestig jaar een akkerbedrijf in de buurt van Schiphol. Doordat zich steeds meer andersoortige bedrijven vestigen rondom het vliegveld, komt hij meer en meer in de verdrukking. Er zijn rechtszaken over gevoerd, maar boer Van Beinum heeft nog geen millimeter hoeven toegeven. Bouwman en Van der Horst registreerden, met tussenpozen, gedurende vijf jaar het doen en laten van de landbouwer. Zij legden ook vast hoe Van Beinum geconfronteerd wordt met de gevolgen van de klimaatverandering. Kurkdroge seizoenen en kletsnatte seizoen wisselen elkaar af, met grote gevolgen voor de oogst.

Boer Gerlach ploetert door een ondergelopen akker.

Het viel de filmmakers op dat de boer zich door alle omstandigheden niet van de wijs heeft laten brengen. Hij blijft optimistisch en reageert op vervelende gebeurtenissen met relativerende humor. Bouwman en Van der Horst betitelen ‘Gerlach’ dan ook als een ‘feelgood documentaire’. De filmcritici zijn zeer lovend.

De in Oss geboren en getogen regisseur Luuk Bouwman volgde de filmopleiding aan kunstacademie St. Joost in Breda en studeerde af met een documentaire over de computerkunst van professor kunstmatige intelligentie Remko Scha. Hij maakte onder meer de documentaire ‘Donker Oss’ (2012) over de geschiedenis van de criminaliteit in die stad, ‘Het is Waar Maar Niet Hier’ over de Eindhovense kunstenaar en cultmuzikant Dick Verdult (2017) en ‘Allen tegen allen’ over het Nederlands fascisme (2019). Hij speelde ook in de techno-punkband Aus Raus.

Documentairemakers Aliona van der Horst en Luuk Bouwman

Aliona van der Horst (Moskou 1970) maakt al meer dan vijfentwintig jaar internationaal bekroonde documentaires voor de bioscoop. Haar film ‘Liefde is aardappelen’ over haar Russische familie won het Gouden Kalf in 2018 en ook ‘Turn Your Body to the Sun’ is meermaals onderscheiden. Zij stemt mee voor de Oscars en is lid van de European Film Academy. Ze is een van de oprichters van Docmakers, een collectief van filmmakers. (en)

Gerlach draait onder meer in Natlab EindhovenVerkadefabriek Den BoschChassé Breda en De Groene Engel in Oss.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *