Jeugdtheater Oortwolk maakt prettig gestoorde voorstelling over ‘voor schut gaan’

‘Mooi voor schut’ heet de voorstelling van jeugdtheater Oortwolk uit Eindhoven die zondag 10 december 2023 in première is gegaan. De acteurs kaarten op een prettig gestoorde en luchtige manier een onderwerp aan dat kinderen erg bezighoudt. Moet je je iets aantrekken van wat leeftijdgenoten van je vinden?

door Emmanuel Naaijkens Scènefotografie > Jesse Hanssen

Het is de ergste nachtmerrie voor kinderen in de groei: voor schut gaan. Vooral tegenover je vriendenkring. Dat wil je in die fase van je leven koste wat kost voorkomen. Dat begint al in de hogere groepen van de basisschool en gaat de hele tienertijd mee. Tot het moment dat ze op een leeftijd komen dat ze meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn krijgen en zich minder aantrekken van wat hun omgeving vindt.

Scènes uit de voorstelling ‘Mooi voor Schut’ met Lonne Gosling (rechts) en Wannes Zeegers.

Jeugdtheater Oortwolk uit Eindhoven zag dit als een mooi onderwerp voor een voorstelling die op zondag 10 december 2023 in de Studiozaal van Schouwburg Tilburg in première is gegaan. ‘Mooi voor schut’ is de titel die voor de doelgroep (kinderen vanaf zeven jaar) geen toelichting behoeft. Want die kan zich tal van situaties voorstellen waarin je wel door de grond kunt zakken, omdat je net de verkeerde kleren aanhebt, de verkeerde muziek leuk vindt, naar de verkeerde tv-serie kijkt, enzovoorts. Of omdat je ouders hebt die een volstrekt belachelijke opmerking maken in het bijzijn van vrienden of vriendinnen. Dan sta je pas echt mooi voor schut.

Onzekerheid die voor kinderen zeer herkenbaar is

De acteurs Lonne Gosling en Wannes Zeegers van Oortwolk spelen op een prettig gestoorde manier met dit gegeven en zij doen dat met een behoorlijke dosis absurdisme. Ze staan op het toneel als twee jonge mensen die worstelen met hoe de omgeving naar hen kijkt. De een moet een spreekbeurt houden over vlinders, de ander moet voorlezen uit een boek. Maar ze wringen zich in allerlei bochten om daar onderuit te komen. Als het mis gaat, sta je immers ‘mooi voor schut’. Hun onzekerheid, die voor kinderen zeer herkenbaar is, proberen ze te verbloemen met allerlei smoesjes en door zich stoerder voor te doen dan ze zijn. Ze bieden als het ware tegen elkaar op en die ‘tweestrijd’ geeft de voorstelling een fijne spanning. Wie geeft als eerste toe dat hij of zij eigenlijk de bibbers heeft?

Gosling en Zeegers spelen hun spel met overtuiging en met veel expressie, houden de vaart erin, maar nemen op sommige momenten ook gas terug om de innerlijke emotie de ruimte te geven. Twee scènes spreken bijzonder tot de verbeelding. Dat is als ze door een storm worden weggeblazen en als de jongen laat zien dat hij echt kan vliegen. Het is het kantelpunt in de voorstelling, ze krijgen vaste grond onder de voeten. Dat is de boodschap richting het jonge publiek: wanhoop niet, het komt goed.

‘Mooi voor schut’ is een voorbeeldige voorstelling die niet alleen bij kinderen, maar ook bij ouders in de smaak valt. En die ouders reageren zoals vaker bij jeugdtheater soms om andere dingen dan hun kroost. Ik vroeg mij als toeschouwer af of het feit dat de jongen niet durft of kan lezen een subtiele verwijzing is naar het recente nieuws dat veel Nederlandse kinderen een hekel hebben aan boeken lezen en daardoor (?) slecht lezen. Misschien zou het helpen als meer kinderen naar voorstellingen als deze van jeugdtheater Oortwolk kunnen gaan, al dan niet in schoolverband. Want dat laat ze ervaren hoe rijk taal is.

‘Mooi voor schut’, door jeugdtheater Oortwolk. Spel: Lonne Gosling en Wannes Zeegers. Concept, tekst, regie: Suzanne van der Horst. Bewegingscoach: Tegest Pecht Guido. Decor: Jan Dams. Muziek, geluid: Frank Sens. Educatie advies: Nienke Smit-Zuidweg. Productie: Marjolein Buijs. Première gezien in Schouwburg Tilburg, zondag 10 december 2023. Meer informatie > speellijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *