Mirjam Mous wint gouden boek met ‘Boy 7’

In de platenindustrie wordt het al jaren gedaan. Sinds tien jaar ook in het boekenvak. Het toekennen van een gouden boek of plaat bij een hoge oplage. Op 16 november 2023 viel Mirjam Mous (Oosterhout 1963) de eer te beurt om uit handen van haar uitgevers Lieneke Ipema en Susanne Diependaal de unieke oorkonde te ontvangen voor vijfenzeventigduizend verkochte exemplaren van haar boek Boy 7. Een gouden boek.

Mirjam Mous is sinds 2005 fulltime kinderboekenschrijfster en zij schrijft voor alle leeftijden. Met haar jeugdthrillers heeft ze veel succes. In haar boeken gaat Mous zware onderwerpen niet uit de weg. Maar ze heeft ook luchtige meidenboeken geschreven, zoals De Strandtent-serie en Besties voor altijd!

Boy 7 is een jeugdthriller. Een jongen wordt wakker op een verlaten grasvlakte. Hij heeft geen idee hoe hij daar terecht is gekomen en kent zelfs zijn eigen naam niet meer. Hij vindt zijn rugzak en telefoon en ziet de naam Boy 7. Dat is het begin van een zoektocht naar wie hij eigenlijk is en wat er gebeurd is. Het is een boek dat je niet kunt wegleggen. Het boek is tweemaal verfilmd. In 2015 in het Nederlands door Lourens Blok, met Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Ella-June Henrard, Tygo Gernandt en Halina Reijn. De andere verfilming is in het Duits met David Kross.

Op de vraag hoe het komt dat Boy 7 nog steeds zo veel gelezen wordt, zegt Mirjam Mous: ‘Blijkbaar is het een tijdloos verhaal. De jeugd vertelt aan elkaar dat het een superspannend boek is. Betere reclame kun je niet wensen. Ik denk dat het boek ook zo’n succes is, omdat de lezer net zoveel weet als de hoofdpersoon. Je gaat samen op die zoektocht waardoor het lezen een actieve bezigheid wordt. Je denkt (en voelt) steeds met de ik-figuur mee. Zo ging het ook tijdens het schrijven.’

De verfilmingen vindt zij spannend. ‘Maar je moet het boek vergeten, anders zal het je storen dat het verhaal zo enorm is veranderd. De scenarioschrijver koos ervoor om de film in Nederland te laten afspelen (vandaar geen grasvlakte maar een metro). Er moesten ook meisjes in het grijze gebouw, anders werd het teveel een jongensfilm. En hij wilde een liefdeslijn, want dat was leuk voor alle stelletjes die samen naar de bioscoop zouden gaan. Dat laatste vond ik eerlijk gezegd wel een beetje jammer. Ik heb met opzet een stoer boek geschreven, dat ook jongens leuk zouden vinden.’
Doordat Boy 7 ook in Duitsland een bestseller werd, ging haar Duitse uitgever ook haar andere thrillers in vertaling uitgeven. (hvk)

Trailer bij de muzikale theatervoorstelling Boy 7 uit 2015

Beeld voorpagina: collage van boekomslag en filmposter Boy 7 met Matthijs van de Sande Bakhuyzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *