Kunstvideo laat in PARK zeven perspectieven op identiteit zien

In expositieruimte voor beeldende kunst PARK in Tilburg is nog drie dagen een kunstvideo te zien die gaat over de wisselende identiteiten van mensen. Hoofdpersoon is een performer die vrouwen laat zien in zeven rollen. Met deze presentatie vieren PARK en DansBrabant hun tienjarig bestaan.

door Emmanuel Naaijkens

Ruim een week geleden viel aan het Wilhelminapark in Tilburg pardoes een majestueuze kastanjeboom op de weg, geknakt door de storm. Het binnenste van de boom was rot. Experts hadden dat ongetwijfeld gezien als de boom geïnspecteerd was, maar is er uit respect, en misschien de hoop dat de boom zou revitaliseren, niet ingrepen? Heel begrijpelijk, zeker in een stad moet je zuinig zijn op groen.

Beeldfragment uit #CATALOG OF SHADOWS II

Aan datzelfde Wilhelminapark is PARK gevestigd, ook wel PARK013, een expositieruimte die een podium biedt aan beeldend kunstenaars. Tien jaar geleden opende het zijn deuren in de voormalige kapel van Maria Goretti, ooit een katholieke instelling voor kinderen uit probleemgezinnen. Maar niets in de expositieruimte herinnert aan het rijke roomse leven. PARK is er met name voor kunstenaars die nieuwe paden willen bewandelen en de platgetreden routes willen vermijden. Al zal dat niet meevallen in een kunstwereld waarin alles al ooit is uitgeprobeerd en vertoond.

Het keiharde bezuinigingsbeleid van Halbe Zijlstra

Het toeval wil dat tien jaar geleden ook DansBrabant het licht zag, dat jonge dansers begeleidt in hun verdere ontwikkeling. Een organisatie die, zoals Joost Goutziers in Brabant Cultureel schreef, is ontstaan op de puinhopen in de cultuursector. Een gevolg van het keiharde bezuinigingsbeleid van toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra. PARK en DansBrabant hebben dus gemeen dat ze beide zijn opgericht in een tijd dat er voor de kunst- en cultuursector een gure politieke wind door het land waaide. En het heeft er alle schijn van dat in de huidige politieke constellatie opnieuw de stormbal moet worden gehesen.

Poster van #CATALOG OF SHADOWS II

Maar PARK en DansBrabant laten zich daar niet door uit veld slaan. Om hun bescheiden jubileum te onderstrepen, heeft DansBrabant een productie ontwikkeld, waarin de disciplines beeldende kunst en dans samenvloeien. Onder de titel #CATALOG OF SHADOWS II maakten ze een installatie die je zou kunnen karakteriseren als een kunstvideo. In de expositieruimte staan zeven grote videoschermen die de toeschouwer een projectie laten zien, steeds een mix van bewegende en vervormende beelden, geluiden en muziek.

Telkens een van de portretten

Hoofdpersoon is performer Ulrika Kinn-Svensson die zeven vrouwenportretten vertolkt. Die zeven schermen laten telkens een projectie zien van een van de portretten. Op het ene scherm zijn het details, op het andere de vrouw in volledige gedaante, en op weer andere bewerkte fragmenten. De hele ‘voorstelling’, waarin de vrouw in alle zeven rollen passeert, duurt een klein uurtje.

Beeldfragment uit #CATALOG OF SHADOWS II

Verwacht geen doorlopend verhaal. De performance weerspiegelt de visie van de makers op deze vrouwen en doet dat aan de hand van vaak herhalende echte beelden, vermengd met gemanipuleerde, deels abstracte beelden en ondersteund door soms herkenbare muziek, afgewisseld met onaardse en ondefinieerbare geluiden. Met andere woorden, er is ruim gebruik gemaakt van de digitale techniek die de kunstenaar ter beschikking staan. Een gereedschapskist met ontelbare mogelijkheden voor creativiteit.

Wat de makers willen laten zien met #CATALOG OF SHADOWS II is dat identiteit van mensen een fictie is ‘en we in onze hedendaagse samenleving iedere identiteit kunnen aannemen die we willen’. Of die boodschap overkomt, is natuurlijk aan de kijker. Die kan zijn of haar eigen interpretatie geven aan wat getoond wordt. En je moet open staan voor deze kunstvorm om het ‘verhaal’ tot je te nemen. Veel beelden worden herhaald, met telkens subtiele verschillen en dat vraagt soms wat uithoudingsvermogen van de kijker.

De beelden zijn indrukwekkend

De performance doet denken aan de kartonnen kleurencaleidoscoop voor kinderen. Bij elk draai krijg je een ander, kleurrijk fragment voorgeschoteld, opgebouwd uit telkens dezelfde stukjes. De beelden in #CATALOG OF SHADOWS II zijn op zichzelf indrukwekkend en soms zou je de performance even willen stilzetten om te kunnen genieten van beelden die evengoed aansprekende schilderijen zouden kunnen zijn.

Om terug te komen op die omgevallen kastanjeboom, de parallel met kunst en cultuur is gemakkelijk te trekken. Ook die zijn kwetsbaar in stormachtig tijden. En eenmaal geveld, ontstaat er een gat dat zich zomaar niet laat vullen.

Herstel: In een eerdere versie is de indruk gewekt dat de voorstelling een co-productie was met PARK was. Het komt voort uit DansBrabant en vier kunstenaars. PARK biedt de faciliteiten om de productie te laten zien.

Performance: #CATALOG OF SHADOWS II, onderdeel van het overkoepelende project ‘Document Series’. Bedacht en uitgevoerd door choreografe Kristel van Issum, filmmaker Martin Kers en componist Han Stubbe. Dans/beweging: Ulrika Kinn-Svensson.

Doorlopend te zien op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 december 2023 in expositieruimte PARK, Wilhelminapark 53 in Tilburg. Openingstijden van 13.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *