Kaarsenprotest bij Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch

Precies op de dag dat het staakt-het-vuren in Gaza afliep, kwam er een persbericht over een protestactie op het voorplein van Het Noordbrabants Museum en georganiseerd door dat museum en het Design Museum Den Bosch samen. De actie bestaat uit het gezamenlijk branden van kaarsen voor de mensen in Palestina en Israël die worden getroffen door het conflict tussen Israël en Hamas.

Beide musea roepen op om op 15 december 2023 van 17.00 tot 18.00 uur samen te komen en met elkaar kaarsen te branden. Het is een oproep tot medemenselijkheid en de gedachte gaat uit naar allen die leed ondervinden van het conflict in Gaza. Het kaarsenprotest is een initiatief van kunstenaar Sarah van Sonsbeeck die witte kaarsen voorziet van de tekst ‘ik brand voor jou’ in verschillende talen. De kaarsen zijn ter plekke voor tien euro per stuk verkrijgbaar en Van Sonsbeeck stort de opbrengst (de winst) op de rekening van Artsen Zonder Grenzen.

In het persbericht melden de musea: ‘Het Noordbrabants Museum en Design Museum Den Bosch zijn zich schrijnend bewust van de problemen die het conflict tussen Israël en Palestina met zich meebrengt voor mensen aan beide kanten. In Gaza, in Israël, maar ook in alle andere landen in de wereld en dichterbij huis; bij ons in Brabant ervaren mensen leed en zorg. Wij erkennen dat in dit conflict niemand in staat is om een volledig beeld te geven van de werkelijkheid. Maar berichten over gewonden, gegijzelden en doden zijn hartverscheurend en raken ons allemaal. In rouw zijn we gelijk.’

‘We zijn geschokt door het leed en de uitzichtloze situatie die is ontstaan en leven oprecht mee met de mensen en families die door geweld zijn geraakt. Onze musea staan voor gelijkwaardigheid en medemenselijkheid. Daarom sluiten wij ons aan bij de internationale roep om acute humanitaire hulp en een onmiddellijk staakt-het-vuren, toegang tot humanitaire hulp voor de mensen in Gaza en het vrijlaten van alle gegijzelde personen.’ (lt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *