Philzuid brengt leerlingen in vervoering met Romeo & Julia

Symfonieorkest Philzuid richt zich niet alleen op volwassenen, maar wil ook de jeugd bereiken. Misschien wel de fans van de toekomst. Zesduizend leerlingen van basisscholen mogen dezer dagen naar de uitvoering ‘Romeo & Julia’. Een sprankelende productie, mede dankzij het verrassende, dynamische spel van de twee jonge acteurs.

door Emmanuel Naaijkens

Ga er maar aanstaan als symfonieorkest Philzuid. ‘Romeo & Julia’ staat deze dinsdag in de Concertzaal op het programma. Honderden leerlingen van groep zeven en acht van de basisschool als publiek. Kinderen op die leeftijd trekken, duwen, plukken aan elkaar, ze smiespelen of laten juist van zich horen. Ze zijn druk, één brok energie die een uitlaatklep zoekt. Krijg die maar eens tot bedaren. Als het orkest de eerste maten inzet, is de zaal onrustig, hoe gaat dat eindigen? Maar al gauw kun je een speld horen vallen, de kinderen raken geboeid door wat zich op het podium afspeelt. Aan het eind van de voorstelling reageert het jonge publiek enthousiast met een welgemeend applaus.

Romeo (Jacob de Groot) en Julia (Amy van Weerden dansen op de muziek van het orkest. Foto > Jean-Pierre Geusens

Inspiratie voor tal van componisten

Zesduizend leerlingen van basisscholen in Noord-Brabant en Limburg mogen verspreid over diverse theaters naar ‘Romeo en Julia’. Het verhaal van twee jonge geliefden dat William Shakespeare in een toneelstuk heeft verwerkt en dat door Pjotr Tsjaikovski in de negentiende eeuw op muziek is gezet. En sindsdien voor tal van componisten, musici, regisseurs en acteurs een bron van inspiratie is geworden. Zoals voor Leonard Bernstein die de muziek schreef voor de musical ‘West Side Story’.

De versie van Philzuid is weer een hele andere, gericht op kinderen van de basisschool. De leerlingen zijn met een mooi vormgegeven digitaal lespakket in de klas voorbereid op de muziekvoorstelling. Daarin krijgen ze bijvoorbeeld op een speelse manier uitleg over het orkest en over de instrumenten.

Enkele schermbeelden van het digitale lespakket.

In deze Romeo & Julia eindigt het verhaal niet in een drama, maar in een romantisch slot waarin de beide geliefden elkaar vinden en nog lang en gelukkig leven. Een liefdesverhaal dat van alle tijden is en ook voor kinderen van nu tot de verbeelding spreekt. De rol van Romeo wordt vertolkt door Jacob de Groot en Amy van Weerden is in de huid van Julia gekropen. Het is een genot om beide acteurs aan het werk zien, met groot vakmanschap winden ze de jonge toeschouwers om hun vingers. Amy van Weerden zet Julia overtuigend neer als een heuse spring-in-het-veld en Jacob de Groot maakt van Romeo een stoere maar romantische vent. Het enthousiasme spat er vanaf in hun spel.

Het jonge publiek mag meedansen

Het orkest is er niet alleen voor de muziek, maar figureert zo nu en dan ook in het verhaal. Samen maken ze er een heerlijke voorstelling van, die gelardeerd is met grappige theatrale vondsten. De beroemde balkonscène, die natuurlijk niet mag ontbreken, is subliem. De acteurs zoeken de interactie met het jonge publiek dat mag meedansen, met de armen zwaaien en zelfs met de voeten stampen. En dat in een concertzaal! ‘Ieuuuuuw’ gilt de zaal als de twee geliefden elkaar in de armen vallen en zoenen.

In 2016 kreeg philharmonie zuidnederland (nu Philzuid) een grote bezuiniging opgelegd van de provincie Noord-Brabant. Een van de redenen om te snijden in het budget was dat het orkest, volgens de politici, onvoldoende voeling had met de samenleving. Daar klonk het verwijt in door van een muziekgezelschap dat zich vooral richt op een grijze elite. Los van de vraag of die observatie juist was, dat verwijt gaat niet meer op. Philzuid is innovatief en zoekt naar manieren om klassieke muziek ten gehore brengen op een manier die ook jongere generaties aanspreekt.

“De acteurs zoeken de interactie met het jonge publiek dat mag meedansen, met de armen zwaaien en zelfs met de voeten stampen.” Foto > Jean-Pierre Geusens
” I E U U U U W gilt de zaal als de twee geliefden elkaar in de armen vallen en zoenen.” Foto > Jean-Pierre Geusens

Het orkest heeft een professionele afdeling muziekeducatie die musici naar de scholen brengt, of de schoolkinderen zoals met Romeo & Julia naar de concertzaal. Heel veel leerlingen zullen voor het eerst een theater- of concertzaal van binnen hebben gezien. Voor hen is zo’n voorstelling een ware belevenis. Enkele meisjes die de concertzaal van Tilburg binnenstapten riepen bewonderend ‘wow’ toen ze het plafond zagen met lampen als veelkleurige zuurstokken. Een ontwerp van beeldend kunstenaar Peter Struycken. Dat moet een ervaring zijn die ze nooit vergeten. Wat zou het toch mooi zijn als nog veel meer leerlingen van zo’n voorstelling kunnen genieten.

“Enkele meisjes die de concertzaal van Tilburg binnenstapten riepen bewonderend ‘wow’ toen ze het plafond zagen met lampen als veelkleurige zuurstokken. Dat moet een ervaring zijn die ze nooit vergeten.” Foto > Emmanuel Naaijkens

Voorstelling: Romeo & Julia, gezien op dinsdag 21 november 2023 in Concertzaal Tilburg. Orkest: Philzuid. Dirigent: Benjamin Haemhouts. Acteurs: Amy van Weerden en Jacob de Groot. Tekst: Sanne Schuhmacher. Regie: Caecilia Thunnissen. Regie Assistent: Zephyr Brüggen. Arrangeur/componist participatie: Thomas Beijer. Lichtontwerp: Desiree van Gelderen. Deze productie is ontwikkeld door het Concertgebouworkest, Oorkaan en het Concertgebouw in Amsterdam.

https://philzuid.nl/nl/educatie/romeo-julia

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *