In de wereld van Floris Hovers is het nooit saai

Het boek ‘De wereld van Floris Hovers’ biedt een fascinerend inkijkje in het werk van deze ontwerper en kunstenaar. In de meubels, verlichting en miniaturen die Hovers ontwerpt – zoals de Plankmeubels, de Stoklamp, de Arche Toys – is zijn signatuur meteen herkenbaar. Ze zijn speels, vrolijk en net een tikje anders.

door Corien Ligtenberg

Floris Hovers (1976) woont en werkt in Raamsdonkveer. Hij studeerde in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven en heeft sinds 2006 zijn eigen ontwerpstudio in de voormalige betonfabriek van zijn vader. Hij brak internationaal door met Arche Toys, een collectie miniatuurvoertuigen. De serie is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Floris Hovers in zijn atelier. Foto > Eefje van Dongen
Overzicht van de Arche Toys, de collectie miniatuurvoertuigen  waarmee Hovers internationaal doorbrak. Foto > Mieke Billekens

Hovers ontwerpen ogen eenvoudig, kinderlijk bijna, maar dat is bedrieglijk: ze zijn het resultaat van een langdurig proces van reduceren. Tot de essentie overblijft – een samenspel van vorm, constructie en kleur. Zo zijn de dieren uit de Ark van Noach, beukenhouten blokjes waaraan alleen de ogen zijn toegevoegd, toch onmiskenbaar dieren. Datzelfde geldt voor ‘Wooden Animals’, een serie geabstraheerde blokken die door de combinatie van kleur en eenvoudige ingrepen – een insnijding, een hoek – transformeren tot een kip, een olifant, een nijlpaard.

Olifant uit de Ark van Noach. Foto > Floris Hovers

Hovers gefascineerd door eenvoudige materialen 

Hovers ontwerpt grotendeels met geodriehoek en passer en is gefascineerd door eenvoudige materialen en technieken. De leesbaarheid van de constructie is essentieel. Zijn speelgoedautootjes zijn gemaakt uit stalen buis- en kokermateriaal, de Plankstoel is geconstrueerd uit één enkele plank, het Plankbankje uit twee planken. Bij de Stoklamp blijft de elektrische bedrading door een groef in de ‘stok’ in het zicht.

Bij de Stoklamp blijft de elektrische bedrading door een groef in de ‘stok’ in het zicht. Foto > Functionals
Ook in de Plankmeubels is Hovers signatuur onmiskenbaar. Foto > Floris Hovers

Diezelfde benadering is te zien in zijn vrije werk, vaak architectonische composities. Hovers bouwt een skyline uit honingraatkarton, een skyline uit hout en restmateriaal, een toren uit gekleurde blokken, een miniatuurstad. Het boek De wereld van Floris Hovers verscheen bij de solotentoonstelling van Hovers die in de zomermaanden van 2023 te zien was in het Drents Museum in Assen.

Weerspiegeling, skyline gemaakt van gelakt honingraatkarton. Foto > Floris Hovers
Fantasiestad Playful Connect in hout, metaal en kunststof. Foto > Naomi Heidinga

Suzanne Rus, De wereld van Floris Hovers. Assen: Drents Museum / Zwolle: Waanders 2023, 96 pp., ISBN 9789462624931, € 24,95.

Kleurentoren. Foto > Floris Hovers

Foto voorpagina: door de combinatie van kleur en een enkele ingreep transformeren geabstraheerde blokken tot een krokodil, een nijlpaard, een ijsbeer. Foto > Maurice Doorduyn/Ikonic Design

florishovers.nl

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *