Helmondse stadskunstenaar Luc de Graaf overleden

De Helmondse stadskunstenaar Luc de Graaf (1959) is donderdag 9 november 2023 op vierenzestigjarige leeftijd overleden. Hij kampte al geruime tijd met ernstige hartproblemen. De Graaf was een multitalent. Hij trad pas rond zijn veertigste naar buiten als cabaretier, schrijver, muzikant, presentator, tekenaar en improvisator. Eerst in het Helmondse Muziekcafé, later bij comedy workshops, festivals en op allerlei podia door het hele land.

Luc de Graaf, stadskunstenaar van Helmond. Foto > Isabelle Woudsma

‘Compromisloos’, omschrijven goede vrienden hem. De Graaf trok zich niets aan van wat anderen over hem dachten. Humor was voor hem van levensbelang. “Zonder humor zou ik de hele dag kunnen huilen. Het is voor mij een noodzaak om de lichte kant van het leven te zien”, aldus De Graaf in een interview met Brabant Cultureel toen hij twee jaar geleden aantrad als stadskunstenaar in Helmond. “In de tragiek van de mens zit de grootste lol.”

Tien jaar lang runde Luc de Graaf zijn onderneming Prikkelz, waarbij hij commercieel cabaret maakte voor bedrijven in het hele land. “Met filmpjes, een quiz, ontspanning, humor en ontzorging. Ik liet de mensen zien hoe je anders tegen dingen kunt aankijken.” Zijn boekjes (Ondertussen en Lui maar Voldaan) en ook de columns op de sociale media Facebook en Instagram vielen op door zijn ‘anders denken’, creatief taalgebruik en zelf getekende illustraties.

Luc de Graaf met zijn filosofische alter ego, brugwachter Albert van der Voort. Foto > Vrijwerkers

De Graaf speelde contrabas en mondharmonica in de band The Feliciano’s, waarbij hij ook zong. Eerder maakte hij deel uit van het cabaretgezelschap Mannen van Achterom. Zijn oude liefde, de improvisatieshow V/h Slijterij De Graaf, pikte hij twee jaar geleden weer op.

Luc de Graaf met Ingeborg Odekerken in het improvisatiecabaret V/h Slijterij De Graaf. Foto > Vrijwerkers

Samen met Ingeborg Odekerken, striptekenaar Jan Vriends, Angelique Fierens, John van der Sanden en Gerard de Graaf speelde hij maandelijks in café Lokaal 42 dat vroeger het ouderlijk huis was van De Graaf. Zijn ouders hadden er een slijterij. Luc de Graaf laat een vrouw, dochter en zoon na. (avda)

Reacties (3)

 1. HRM Rozie schreef:

  Het ga je goed man, waar je nu ook heen gaat !

  Gr. Henk, van de MAVO

 2. Edward Mutsaers schreef:

  Luc,

  Dè ge bedankt zijt dè witte!

  Houdoe hè,

  Ed (jij was de enige die mij zo noemde in het Basketball wereldje)

 3. Cees schreef:

  Binnekort ‘ne keer bijbuurte dan… of lunsje of zo… of gewoon ‘ne keer ‘nen borrel vatte… Binnekort ja…
  Houdoe jonge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *