Een literaire salon in een huiskamer

(foto)column door Joep Eijkens

Als ik die ene dag niet in het Baksche Ven was gaan zwemmen, had ik Godelieve Engbersen, voormalig nachtburgemeester van Tilburg, niet ontmoet en was ik niet uitgenodigd om die zondag naar haar literaire salon te komen. Literaire salon? Dat is toch iets uit de achttiende eeuw? Maar nee, die heb je hier en daar nog steeds en dit zou de derde keer zijn dat Godelieve zo’n salon bij haar thuis organiseerde, samen met Bas Jongenelen. Ditmaal was het thema ‘Oh wat een zomer!’

Het zou niet alleen over literatuur gaan want er was een expositie ingericht met werk van Jan Vinks. En deze Tilburgse kunstenaar, vijfentachtig jaar en nog bijna dagelijks aan het werk in zijn atelier, zou worden geïnterviewd worden door mijn collega Jace van de Ven. Kortom, redenen genoeg om naar het opgegeven adres te gaan en daar op twee hoog een huiskamer binnen te lopen waar elf mensen zaten die bijna allemaal zouden optreden of bij de organisatie hoorden.

Accordeoniste Simone van Belkom bracht een ‘Ode aan de vleermuis’ en Ingeborg Hendriks vertelde een verhaal over een ‘Heet weekend in Parijs’. Vervolgens was het de beurt aan Anne-Marie Maartens. Zij bleek een flinke partij zelf geoogste Zeeuwse oesters meegenomen te hebben plus een aantal sonnetten waarin deze smakelijke zeedieren de hoofdrol spelen. Terwijl zij de gedichten voordroeg, begon ze de oesters te openen, daarbij vakkundig geassisteerd door Jace van de Ven. Terecht werd er even gepauzeerd om de lekkernijen naar binnen te werken met kleine slokjes wodka, ook weer uit Zeeland.

Foute liedjes

Na de pauze danste Marino van Liempt innig met een bezoekster terwijl hij een liefdesgedicht declameerde. Bijzonder. Ook succesvol waren de ‘foute liedjes’ waarmee hij het publiek aan het lachen kreeg. En toen werd het tijd voor het interview met Jan Vinks.

Zo vaardig als Van de Ven het oestermes had gehanteerd, zo goed wist hij nu de bescheiden kunstenaar aan de praat te krijgen. En zo vertelde deze over de eerste keer dat hij als jongeman eind jaren vijftig Parijs bezocht en niemand minder dan de grote Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway op straat tegenkwam. Minder prettig waren de ongewenste avances van enige heren. En nee, aan schilderen of lessen in Parijs was Jan niet toegekomen, zijn geld raakte op en hij reisde zuidwaarts om zijn kostje te scharrelen als druivenplukker…

Ik was graag in die Tilburgse huiskamer blijven hangen om naar het vervolg te luisteren, maar helaas ontbrak mij de tijd. Dankbaar verliet ik de salon, blij dat ik die ene dag toevallig Godelieve ontmoet had bij het Baksche Ven.

PS Ben trouwens blij dat ik mijn Drie Gratiën-serie heb kunnen aanvullen met een foto van drie bezoeksters kijkend naar de schilderijen van Jan Vinks.

De expositie van Jan Vinks was een voorproefje op de grotere tentoonstelling die op 22 oktober zijn druk bezochte vernissage beleefde, wederom ten huize van Godelieve Engbersen. Daar zal ook de volgende literaire salon plaatsvinden op  zondag 28 januari 2024. Voor verdere informatie zie: www.godelieveengbersen.nl

© Brabant Cultureel 2023

Reacties (3)

 1. Godelieve Engbersen schreef:

  Beste Joep, dank je hartelijk voor deze mooie (foto) colomn. Erg mooi dat de kunstenaar/ tekenaar Jan Vinks zo nog digitaal in het zonnetje wordt gezet.
  We hebben op de Vernissage bij mijn expositie ook nog genoten van de speech van Jan Vinks, alsook zijn er twee werken verkocht, dat is eervol, groetjes, Godelieve Engbersen.
  #STEEOK

 2. Simone van Belkom schreef:

  merci voor deze reportage

 3. Wil Heefer schreef:

  Godelieve timmert ijverig aan de weg, en in haar kleine flat, waar ik regelmatig kwam, is altijd plaats voor aktiviteiten, zelfs voor prominenten! Ken haar van toen via de Letskring en nog steeds kontakt via FB. Wens haar veel sukses met alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *