Glas-in-loodramen van Marc Mulders in Sint-Petrusbasiliek in Oirschot

Op initiatief van emeritus-pastoor Leendert Spijkers heeft beeldend kunstenaar Marc Mulders drie glas-in-loodramen ontworpen voor de doopkapel van de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot. De ramen zijn gemaakt in glasatelier Kunstregie in ’s-Hertogenbosch, in nauwe samenwerking met Ad van den Hoven en Peggy Hermans. De titel van het kunstwerk is ‘De betoverende tuin’.

De ramen hebben als motto: ‘Goed zijn voor de aarde, goed zijn voor elkaar.’ Een boodschap die is geïnspireerd door Franciscus van Assisi, zijn liefde en zorg voor de natuur, en door de encycliek Laudato Si’ en het vervolg Laudate Deum van paus Franciscus, die oproept tot het eren en beschermen van de natuur, licht de kunstenaar toe in een brochure.

De drie ramen van ‘De betoverende tuin’. Foto > Nely van den Oetelaar

Mulders vervolgt: ‘Ik begon met de ramen herfst 2022; zeer verontrustende tijden, het wereldtoneel oogde welhaast apocalyptisch met de Oekraïne-oorlog en de in een beangstigende versnelling toenemende klimaatcrisis. Onheilspellende sferen die mijn ramen langzaamaan anders zouden doen kleuren… Want zo kwam ik tijdens het ontwerpproces erachter dat ik met het thema “Goed zijn voor de aarde, goed zijn voor elkaar” te veel een “strijdend” raam aan het maken was, terwijl juist in deze verontrustende tijden, waarin al zoveel gewezen en geoordeeld wordt en met al die boosheid en verongelijktheid, de ramen daar juist niet aan mee zouden moeten doen. Ik besloot te gaan voor “vredelievende ramen” waarbij ik de mensen er nog even buiten liet… Dag een van de Schepping dus; toen waren er nog geen mensen in het verhaal, de bühne was nog leeg maar wel aangelicht.’

Marc Mulders bij het linker raam tijdens de plaatsing van de ramen. Foto > Mark van den Einden

Marc Mulders (Tilburg 1958) heeft al een reeks glas-in-loodramen op zijn naam staan. Voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam maakte hij in 2005 ‘Een tuin van glas’ ter gelegenheid van het vijfentwintig regeringsjubileum van koningin Beatrix. Daarna volgden onder andere ‘Apokalypse’ in Museum Catharijneconvent in Utrecht, ‘Het Laatste Oordeel’ in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, ‘Stiltecorridor’ (in samenwerking met Piet Hein Eek) in Eindhoven en ‘The Green Man en Water’ in de Biomakerij van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

Overzicht van de ramen in de doopkapel. Foto > Nely van den Oetelaar

Op zondag 10 december 2023 worden om 14.30 uur de Oirschotse ramen gewijd door Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch. In de wintermaanden zijn de ramen op zondagmiddag te bezichtigen. (en)

Beeld voorpagina: Ad van den Hoven van glasatelier Kunstregie in ’s-Hertogenbosch monteert de panelen in de doopkapel van de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot. Foto > Marc Mulders

Meer over Marc Mulders op Brabant Cultureel

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *