De oudste films opgenomen in Noord-Brabant dateren van 1913

Voor zover nu bekend zijn de twee oudste films in Noord-Brabant opgenomen in 1913. Eén film gaat over het bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik aan ’s-Hertogenbosch op 14 juli 1913. De andere rolprent, een kleine twee weken later opgenomen, is een verslag van de installatie van de nieuwe burgemeester van Helmond Marinus van Hout.

Koningin Wilhelmina en prins Hendrik bezoeken de nationale tentoonstelling voor kerkelijke kunst in ’s-Hertogenbosch op 14 juli 1913.

De vaststelling dat het gaat om honderdtien jaar oude films is het resultaat van een oproep van BrabantinBeelden. Eerder dit jaar vroeg de organisatie, waarin vier archieven samenwerken, aan het publiek om mee te speuren naar films van vóór 1940. De oproep leverde veel tips en filmmateriaal op. “We hebben veel meer oude films via het publiek gevonden”, licht beeldredacteur Mathilde Min toe in een persbericht. “Zo zijn er vooroorlogse films terug te zien uit de hele provincie, van Bergen op Zoom tot Boxmeer en van Oss tot Helmond.” De films zijn te bekijken op de website van BrabantinBeelden. Op een kaartje van Brabant is per plaats te zien waar vooroorlogse films zijn achterhaald. Het bestand wordt voortdurend aangevuld.

Twee fragmenten uit een film van de inhuldiging van de nieuwe burgemeester van Helmond in 1913. Het filmmateriaal bevond zich in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. De maker is onbekend.

Het kan zijn dat meer films gedateerd kunnen worden in 1913. Er zijn namelijk filmopnames boven water gekomen van een historische optocht tijdens de onafhankelijkheidsfeesten in Breda, de intocht van Sinterklaas in diezelfde plaats en van een vliegdemonstratie bij Gilze-Rijen. Naar deze beelden wordt nog onderzoek gedaan, omdat er tegenstrijdige informatie is over zowel het jaartal als de locatie.

Historische optocht tijdens de onafhankelijkheidsfeesten in Breda, wellicht uit 1913.

Of er nog ouder filmmateriaal opduikt, is onzeker. Uit krantenberichten is bekend dat er ook rond 1900 is gefilmd in de provincie. BeeldeninBrabant acht de kans echter klein dat die opnamen nog opduiken. BrabantinBeelden is tot stand gekomen door een samenwerking van Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCE), Regionaal Archief Tilburg (RAT) en de Brabant-Collectie, Tilburg University. (en)

Bekijk de filmfragmenten op
brabantinbeelden.nl/oudstefilms

Lees meer op Brabant Cultureel over BeeldeninBrabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *