‘Huis G.’ is een spannend bewegingsspel rond liefde en geweld

Waar stuit lichamelijke begeerte van de een op de grenzen van de ander? Waar gaat liefde over in geweld? Die vragen werpen de spelers van Via Berlin op in hun woordloze maar spannende voorstelling ‘Huis G.’.

door Arnold Verplancke Scènefoto’s > Michiel Voet

Het begint zo herkenbaar en lichtvoetig. Twee mensen die elkaar zien en zich tot elkaar aangetrokken voelen. Een verliefdheid, het elkaar benaderen, zien en gezien worden, de eerste aanrakingen. Dagmar Slagmolen en Laurent Delom de Mézerac spelen deze fase leuk, vluchtig en lichtvoetig. Twee soepele lichamen vlinderen in het wit over een hoog podium. Dat speelvlak is slim uitgerust met allerlei verstopte luiken, groot en klein. Mensen kunnen er in verdwijnen en lichaamsdelen kunnen eruit naar boven komen. Zij verrassen elkaar soms, maar schrikken ook van elkaar.

Een spannend geluidsdecor rond het podium

De musici Remco Menting en Oene van Geel zorgen met hun instrumenten en een grote dosis techniek voor een spannend geluidsdecor rond het podium terwijl de twee mensen daar bovenop steeds meer in elkaars ban raken. Er ontstaat een spel van aantrekken en afweren, een wild feest, veel glitters en drank.

Langzaam kantelt de sfeer. De kleding gaat naar zwart. In het expressieve bewegingsspel vloeit begeerte over in bedreiging. Afhouden wordt afweren. Tot zij gevangen en opgevouwen zit in een kist die hij over het podium kantelt. Kwetsbaar en hulpeloos probeert zij in balans te blijven. Tegen het einde zit ze ingesnoerd en ademloos ingepakt in plastic. Een angstig beeld.

Tot hoever moet je de ander laten gaan in zijn agressieve begeerte? Waar ontaardt ruw spel in misbruik en tomeloos geweld?

De vraag om de mobiele telefoons juist níet uit te zetten

De titel ‘Huis G.’ staat natuurlijk voor huiselijk geweld. In de regie en choreografie van Pim Veulings maakt Via Berlin er een uitgekiende voorstelling van, goed getimed en met een creatief gebruik van dat decor met al die luikjes. Het publiek krijgt vooraf de vraag de mobiele telefoons juist NIET uit te zetten, maar te gebruiken om een QR-code te scannen en de vragen te beantwoorden op het schermpje. Voelt u zich gelukkig? Praat u met anderen over uw gevoelens? Vindt u dat u zich met anderen mag bemoeien?

Na de voorstelling gaan de vragen door. Welke woorden komen in u op nadat u dit hebt gezien? Bent u ooit getuige geweest van een gewelddadige relatie? Zou u ingrijpen bij geweld tussen geliefden? Zo leidt een spannende voorstelling ook nog tot een eerlijk zelfonderzoek.

‘Huis G.’ door Via Berlin. Regie/choreografie: Pim Veulings.
Spel: Dagmar Slagmolen en Laurent Delom de Mézerac. Muziek: Remco Menting en Oene van Geel. Decorontwerp: Michiel Voet. Geluidsontwerp: Robert van Delft. Gezien: Schouwburg Gouda, 20 oktober 2023.

Huis G. is te zien:
1 en 2 november 2023 in de Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch
22 november in De Kring Roosendaal
24, 25 en 26 november in Lux Nijmegen
16 december in De Kattendans Bergeijk
19 januari 2024 in De Weijer Boxmeer
24 januari in Schouwburg Tilburg

www.viaberlin.nl

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *