Verhalende podcast van René Oomen over stadsdichters van Breda en Tilburg

Radiomaker René Oomen maakte voor DOCS (een initiatief van NTR en VPRO) een podcast over de stadsdichters van Tilburg en Breda. Hij duikt in beide steden in de wereld van de stadspoëzie. Hij volgt Frederike Luijten tot aan haar officiële installatie als elfde stadsdichter van Tilburg, ontmoet oud-stadsdichters van Breda (Kees van Meel) en Tilburg (Jasper Mikkers) en peilt en passant de stemming op straat.

(Dubbelportret) Frederike Luijten. Het geschilderd portret is van Ivo van Leeuwen, de foto > Anke Derkse.

Frederike Luijten (1998) is sinds kort de nieuwe stadsdichter van Tilburg. Zij heeft geluk, want Tilburg omarmt de poëzie in het publieke domein. Dertig kilometer verderop, in Breda, hebben de inwoners het minder getroffen. De tweede officiële stadsdichter heeft daar zijn pen al lang aan de wilgen gehangen vanwege gebrek aan ondersteuning. De Bredase stadsdichter Maurits Verhoef (1987), die zijn studie opgaf voor de poëzie en in het dagelijkse leven vuilnisman is, doet zijn best, maar officieel is hij niet. Kennelijk valt er in stadsdichtersland nog een wereld te winnen, constateert Oomen. In de podcast vraagt de radiomaker zich af, schrijft een dichter anders als hij voor de massa schrijft? Is hij alleen promotor of meer de hofnar die alles zeggen mag? En hoe zit het met de toegankelijkheid? Poëzie wordt door menigeen immers ervaren als volkomen onbegrijpelijk.

Maurits Verhoef. Foto > René Oomen

Brabant Cultureel publiceerde ruim twee jaar geleden een overzicht van het reilen en zeilen van stads- en dorpsdichters in Noord-Brabant. Daaruit kwam al het beeld naar voren dat het stadsdichterschap vooral ‘liefdewerk oud papier’ is. (en)

De podcast #148 ‘Dichter bij de stad’ is te vinden op www.nporadio1.nl/podcasts/DOCS en platforms zoals Spotify.

Foto Frederike Luijten voorpagina > René Oomen

Lees ook in Brabant Cultureel:
Stadsdichter in Noord-Brabant doet het vaak alleen voor de eer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *