Mirjam van Dam zingt Jewish Jazz in Fijnaart

Mirjam van Dam (Amsterdam 1970) zingt jazz en maakt ‘verhalende muziekvoorstellingen’. Daarnaast dirigeert zij koren, geeft zangles en is zij de vaste zangeres bij The Happy Feet Orchestra, The Jewish Jazz Band en zingt zij met de vocal group FourVoices.

Mirjam van Dam. Foto > Koos Bommelé/Wikimedia Commons

Muziekvoorstellingen die zij maakte behandelden verschillende thema’s, waaronder tweedegeneratie slachtofferschap (‘How to get rid of Bette Midler’) en muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog: ‘Door de nacht klinkt een lied’ (over Conny Stuart, Jetty Paerl en Jetty Cantor) en ‘Hoor de vrouwen zingen’ (over Gisela Söhnlein, Hetty Voûte, Lotty Huffener-Veffer en David Koker). De première van dit laatste programma vond plaats in Nationaal Monument Kamp Vught. Vanaf 2023 toert ze met het project ‘Jewish Jazz’, opgezet door Gary Feingold van KunstenDialoog, en werkt zij met Bob Zimmerman aan een repertoire met Jiddische muziek.

Jewish Jazz is een voorstelling met verhalen, componisten en muziek van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, het New York van de jaren dertig en van Hollywoodmusicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrahi joden van vandaag. Het programma laat zien (en horen) dat jazz sterk is beïnvloed door de Jiddische muziek. Zo komt het bekende ‘Bay Mir Bistu Sheyn’ (1937) oorspronkelijk uit een Jiddische musical uit 1932, maar bestaat er ook een versie van de zwarte Jazz-zanger Slim Gaillard.

In het programma wordt ook duidelijk dat klassiekers als ‘I’m Dreaming of a White Christmas’, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ zijn geschreven door joodse componisten. Jewish Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdotes en muziek van George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen. Mirjam van Dam treedt op met aan de piano Ed Boekee. (lt)

Jewish Jazz is te zien op zondag 12 november 2023 in D’Engelenburgh, Molenstraat 24 in Fijnaart. Aanvang: 14.30 uur.

Villa Engelenburgh in Fijnaart

www.villa-engelenburgh.com

www.mirjamvandam.nl/eindelijk-jiddisch/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *