Vijfde editie ‘Beholders’, internationaal festival van documentaires in Meierijstad

Van woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober 2023 staat Meierijstad in het teken van ‘Beholders’, een internationaal documentaire festival. Op het programma staan in totaal eenentwintig producties uit o.a. Nederland, Verenigde Staten, Italië, Groot-Brittannië en Duitsland. 

Het is al weer de vijfde editie van ‘Beholders’ (toeschouwers), maar voor de organisatie geen reden om het als een jubileum te vieren. Want met dit soort mijlpalen heeft de organisatie weinig op, net zo min als met het binnenhalen van premières. Op het programma staan dan ook documentaires die soms al elders te zien waren of op tv werden uitgezonden. Zoals bijvoorbeeld ‘Feitelijk Maar Niet Objectief’ van regisseur Wilbert Smit over de geëngageerde fotojournalist Piet den Blanken (1951 – 2022).

‘A Pink Moon Comes’ is op woensdag 4 oktober de openingsfilm van het festival Beholders 2023, van regisseur Yannick de Waal. Vanaf 20.30 uur te zien in Theater aan de Noordkade in Veghel.

Voor de organisatie van het festival draait het om de inhoud van de documentaires. Die zijn een vertrekpunt om een gesprek op gang te brengen over actuele maatschappelijke onderwerpen tussen publiek, documentairemakers en gastsprekers. ‘Een gezonde dosis blikverruiming. Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan. Dat is waar Beholders voor staat. Beholders is een festival georganiseerd om mensen samen te brengen’. 

De eenentwintig documentaires zijn verdeeld over zestig voorstellingen zodat bezoekers een ruime keuze hebben om hun eigen lijstje samen te stellen van producties die ze willen zien. Bijzonder is ook dat het festival zich niet op één locatie afspeelt, maar in alle kernen van de gemeente Meierijstad. Zo is de documentaire over Piet den Blanken te zien in Weebosch, het dorp waar hij geboren is. 

Een bijzonder onderdeel van het programma is het optreden van de Nederlandstalige popgroep Emma Wijdeveld en de Outcasts. Op zondag 8 oktober om 15.00 staat zij met haar band in De Afzakkerij in het culturele complex De Noordkade in Veghel. Over Emma Wijdeveld is een documentaire gemaakt door Susan Koenen, met de titel ‘Wacht maar af’. Als vijftienjarige tiener vertelt ze over haar bewondering voor zanger Ramses Shaffy en haar droom om ook ooit een gevierd zangeres te worden. De documentaire is om 13.30 uur te zien op de Noordkade, voorafgaand aan het concert. (en)

www.beholders.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *