Carat Lucas Gassel Prijs 2023 voor jong talent Anouk Vasilda

De jaarlijkse Carat Lucas Gassel Prijs voor jong academietalent is zondag 1 oktober 2023 in De Cacaofabriek Helmond uitgereikt aan Anouk Vasilda, afgestudeerd aan de St. Joost School of Art & Design in ’s-Hertogenbosch. Zij kreeg deze Helmondse aanmoedigingsprijs voor haar film Saminah waarin zij duikt in haar Surinaams-Javaanse wortels en familiegeschiedenis die is verweven met het kolonialisme: ‘Mijn voorouders waren slechts passagiers van hun eigen lot. Kan ik de kapitein van het mijne zijn?’

Uitreiking Carat Lucas Gassel Prijs 2023 door Gerard Groot (voorzitter Stichting Carat) aan Anouk Vasilda. Foto > Ilse Verbeek

‘De balans tussen het inhoudelijke concept en de actuele relevantie van dit vraagstuk, in relatie tot de overtuigingskracht van het beeld, heeft ons doen besluiten om Anouk tot winnaar uit te roepen’, aldus de jury.

Fresh Cacao 2023 Winnares Anouk Vasilda. Foto > Biek van Bree

Het is de zesde keer dat deze aanmoedigingsprijs wordt toegekend. Dat gebeurt steeds als afsluiting van de expositie Fresh Cacao in De Cacaofabriek waarvoor jonge kunstenaars uit het hele land worden geselecteerd. Voor het eerst was er ook een Belgische deelnemer. De prijs is vernoemd naar de laatmiddeleeuwse Helmondse schilder Lucas Gassel en naar de Stichting Carat die zich inzet voor kunst en cultuur. (avda)

Foto voorpagina > Still uit de film ‘Saminah’ van Anouk Vasilda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *