Gouden penseel voor overtuigend vakmanschap van Djenné Fila

Op woensdag 4 oktober 2023 start de Kinderboekenweek. In de aanloop daarnaartoe werden op 28 september een Gouden Griffel en een Gouden penseel uitgereikt aan respectievelijk een auteur en een illustrator. De griffel ging naar Edward van de Vendel en Anoush Elman voor hun boek Misjka (Querido), geïllustreerd door Annet Schaap. De Tilburgse Djenné Fila kreeg een Gouden Penseel voor haar illustraties in Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen (Lannoo), geschreven door Joukje Akveld. Het prijzengeld bedraagt in beide gevallen tienduizend euro.

Djenné Fila (1995) studeerde illustratie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda waar zij in 2017 cum laude afstudeerde. Zij werkt als illustrator en stond al op talloze shortlists van grote prijzen. In 2018 won ze de tweede prijs en de publieksprijs BoekieBoekie Start Award.

Djenné Fila. Foto > Danu Caris

Later dat jaar illustreerde ze een van de sprookjes in De kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld. In 2019 maakte Djenné haar debuut in de kinderboekenwereld, met Het beest met de kracht van tien paarden dat is geschreven door Lida Dijkstra. Dat boek werd genomineerd door de Vlaamse kinder- en jeugdjury. Haar illustraties voor de hervertelling van het beroemde ballet De vuurvogel door Bette Westera werden bekroond met een zilveren European Design Award. De historische jeugdroman Schaduw van Toet, geschreven door Lida Dijkstra, werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en stond op de shortlist van De Boon Literatuurprijs.

Dit is de eerste keer dat het werk van Fila is bekroond met een Penseel, en dus meteen een Gouden Penseel. De jury zegt over haar werk: ‘Fila maakt sfeervolle beelden vol structuur die ze met collagetechniek samenstelt, tot wel vijfhonderd lagen dik. Zij illustreert met krachtige composities en ragfijne lijnen en gaat op zoek naar de juiste kleuren en materialen om de sfeer van verhalen te vangen.’

“Illustraties vol verbeelding en van uitzonderlijke diepe kwaliteit”, aldus de Penseeljury.

‘De illustraties van Djenné Fila vielen de jury al bij de eerste lezing op. We zagen unaniem hoe wonderwel zij beelden heeft gemaakt bij de woorden van Joukje Akveld. Vol verbeelding en van uitzonderlijke diepe kwaliteit. Deze illustrator behoort tot de top van de Nederlandse illustratiekunst.’ Haar illustraties stralen niet alleen een artistieke waarde uit en zijn vernieuwend, maar hebben in combinatie met de tekst ook een toegevoegde waarde. ‘De jury vindt dat Djenné Fila dat overtuigend en met vakmanschap laat zien.’ (lt)

https://djenne.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *