Cultureel radioprogramma GrensGeluiden viert vijfentwintigjarig jubileum

Op zondag 8 oktober 2023 is er een speciale, twee uur durende live-uitzending van het culturele radioprogramma GrensGeluiden op het lokale station BredaNu. Deze uitzending vanuit MotMot Gallery in Electron, die toegankelijk is voor publiek, staat in het teken van het vijfentwintigjarig bestaan van dit bijzondere lokale kunst- en cultuurprogramma.

René Oomen, nestor en eindredacteur van GrensGeluiden, startte het programma in oktober 1998. Dat deed hij samen met boekenman Hein van Kemenade. Sindsdien is GrensGeluiden iedere zondag van elf tot twaalf uur op de lokale radio en via internet te beluisteren. Een kunst- en cultuurprogramma bij een lokale omroep is op zichzelf al vrij uitzonderlijk. Dat dit programma nu al vijfentwintig jaar bestaat, toont aan hoe hoogstaand de kwaliteit al die jaren is gebleven. Het programma kent een vaste schare luisteraars. René Oomen en Hein van Kemenade zijn nog altijd verbonden aan GrensGeluiden.

Op de voorgrond Yvonne Ton, daarachter René Oomen, een van de oprichters van GrensGeluiden. Archieffoto > Piet den Blanken

Vele lokale en nationale kunst- en cultuurmakers stonden op de gastenlijst van GrensGeluiden. Beeldend kunstenaars, theater- en filmmakers, schrijvers, dichters en choreografen. Zij kwamen en komen nog altijd graag naar de studio om over hun werk te vertellen. In de loop der jaren hebben verschillende presentatoren en filmrecensenten hun medewerking aan het programma verleend. Yvonne Ton en Kees van Meel zijn inmiddels al jaren vaste waardes wat betreft de presentatie. Anne Goossen maakt het presentatiekwartet compleet. Hein van Kemenade recenseert elke veertien dagen een boek en presenteert daarnaast ook regelmatig een aflevering. Sinds september 2023 is Senne de Vries de nieuwe filmrecensent.

De jubileumuitzending van GrensGeluiden is te beluisteren op BredaNu radio, zondagochtend 8 oktober 2023 van 11:00 tot 13:00 uur. Ook kan het programma beluisterd via een livestream op internet. Meer informatie op de site van GrensGeluiden. Eerdere uitzendingen zijn te beluisteren in podcasts. (en)

www.grensgeluiden.nl

Lees ook deze reportage over GrensGeluiden op Brabant Cultureel (2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *