Prestigieuze Wilhelminaring voor beeldend kunstenaar Henk Visch

Beeldend kunstenaar Henk Visch (Eindhoven 1950) krijgt zaterdag 30 september 2023 in Apeldoorn de Wilhelminaring uitgereikt. De Wilhelminaring is een landelijke oeuvreprijs die sinds 1998 elke twee jaar wordt toegekend aan een vooraanstaand Nederlandse beeldhouwer. Het is een van de belangrijkste kunstprijzen in Nederland. Visch is de dertiende laureaat aan wie de Wilhelminaring is toegekend.

Henk Visch. Foto > Henk Visch

Met deze prijs wordt aandacht gevraagd voor de Nederlandse beeldhouwkunst. De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring, de Wilhelminaring, een gedicht, een tentoonstelling in CODA Museum Apeldoorn en een opdracht voor een werk in het Sprengenpark in Apeldoorn.

Henk Visch woont en werkt afwisselend in Eindhoven en Berlijn. Hij studeerde in 1972 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch en werkte vervolgens als graficus en tekenaar. Hij was docent in Nederland en Duitsland. In 1981 had hij zijn eerste expositie met sculpturen, waarna veel solo- en groepstentoonstellingen volgden in binnen- en buitenland. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië (1988) en hij nam deel aan Documenta IX in Kassel (1992).

Singing Grass, 2023. Foto > Henk Visch

In 2016 richtte hij de stichting Huis Henk Visch op die zorg draagt voor het beheer van zijn werk. Hij heeft een eigen, publiekelijk toegankelijke expositieruimte aan de Voorterweg 128 in Eindhoven. Het werk van Henk Visch is opgenomen in museale, bedrijfs- en privécollecties. De kunstenaar is vaker onderscheiden, onder andere met de Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuurprijs Noord-Brabant (2000).

Where are you from, Who are you and why have you come here in such a hurry? 2022. Foto > Henk Visch

De jury die Visch heeft voorgedragen voor de Wilhelminaring, ontworpen door sieraadontwerper Evert Nijland, schrijft onder meer in het juryrapport: ‘Zijn werk is onconventioneel, vervreemdend, tijdloos en van een geniale eenvoud. Zijn androgyne mensfiguren leveren al sinds de jaren tachtig op lichtvoetige wijze commentaar op de condition humaine’. De jury van de Wilhelminaring bestond deze editie uit Brigitte Bloksma, Hendrik Driessen, Jannet de Goede, Maartje Korstanje en Marina de Vries. (en)

Im Simulationsraum #2, 2019-2023. Foto > Henk Visch

Bekijk de documentaire over Henk Visch (2012) uit de serie Hollandse Meesters. Regie: Frans Weisz.

www.henkvisch.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *