Kreek Daey Ouwens wint Prijs van de KANTL voor Poëzie 2023

Op 26 september 2023 werd bekend gemaakt dat Kreek Daey Ouwens de laureaat is van de Prijs van de KANTL voor Poëzie 2023. Uit de poëzie die verscheen in de periode tussen 2019 en 2022 verkoos de jury haar bundel Guillaume (Wereldbibliotheek, 2020). KANTL staat voor Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, gevestigd in Gent. De academie organiseert culturele en wetenschappelijke evenementen, geeft monografieën en een tijdschrift uit en kent prijzen toe. Naast Kreek Daey Ouwens gaat er dit jaar ook een prijs voor Literatuurstudie naar Marlou De Bont voor haar proefschrift over sentimentalisme in de romans van Hendrik Conscience. De prijzen van de KANTL hebben een waarde van vijfduizend euro.

Kreek Daey Ouwens, geportretteerd door Theo Rikken met Guillaume op de achtergrond, een illustratie van Ineke van Doorn. Montage > Brabant Cultureel

Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel 1942) is een Nederlandse schrijver en dichter die woont en werkt in Eindhoven. Zij debuteerde op vierenveertigjarige leeftijd met een verhaal in Hollands Maandblad en sindsdien verscheen een negental bundels die bestaan uit een afwisseling van verhaalfragmenten en gedichtencycli. In de bundel Guillaume tekent zij met weinig woorden een complex en aangrijpend portret van haar broer, dat de lezer diep raakt en tot nadenken stemt. De KANTL-jury wist het gevoel voor dosering, de doordachte taal en de geloofwaardigheid van de perspectieven in deze bundel zeer te waarderen. Ze verkoos daarom Guillaume te bekronen boven recent werk van Frank Keizer, Sasja Janssen en Maria Barnas die ook voor de prijs waren genomineerd. Vorige laureaten van de KANTL-prijs voor poëzie waren Ester Naomi Perquin, Leonard Nolens, Leo Vroman en Gerrit Kouwenaar.

Een eerbetoon aan Guillaume

Eerder ontving Kreek Daey Ouwens in 2013 de Leo Herberghs-poëzieprijs. Haar bundel De achterkant werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2009-2010 en Guillaume voor de Herman de Coninckprijs 2021. Zelf noemde Daey Ouwens Guillaume haar ‘meest persoonlijke bundel’. Hij gaat over haar jong overleden, verstandelijk gehandicapte jongere broertje en over het gemis aan die jongere broer. Zij beschouwt deze prijs nu dan ook als een eerbetoon aan Guillaume, die zijn naam aan de bundel gaf. De bundel is geïllustreerd met tekeningen van Ineke van Doorn.

Dit jaar verscheen ook bij Wereldbibliotheek van Kreek Daey Ouwens Mijnwerk. Kroniek van een familie in scherven waarin een groot deel van haar werk uit de afgelopen dertig jaar is verzameld, inclusief twee nieuwe, niet eerder verschenen bundels. Het geheel vormt een poëtisch oeuvre dat in stukken en brokken het bewogen verhaal vertelt van een bijzondere familie. En dat in een poëtische, uitgebeende taal waarin geen woord teveel staat. Het lijkt soms kindertaal, maar er is diep over nagedacht, gewikt en gewogen.

De prijzen worden op 18 oktober 2023 uitgereikt in het Huis van Oombergen, Koningstraat 18 in Gent. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal schrijver en Academielid Stefan Hertmans een lezing geven over zijn meest recente essay Verschuivingen (De Bezige Bij, 2022) met als titel ‘Hoop als principe’. (lt)

Correctie 31/10/2023: De foto van Kreek Day Ouwens is niet gemaakt door Freddy Rikken maar Theo Rikken.

www.kantl.be

Lees meer over Kreek Daey Ouwens in Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *