Jan Vriends uit Helmond is de nieuwe Stripmaker des Vaderlands

De Helmondse striptekenaar Jan Vriends (1970) is de nieuwe Stripmaker des Vaderlands, een functie en eretitel die is te vergelijken met de Dichter des Vaderlands. Vriends viel deze eer zaterdag 23 september 2023 te beurt op het Stripfestival in Breda. Daar wordt sinds 2017 om de drie jaar een ‘Vaderlandse’ stripmaker gekozen met de bedoeling om zo meer aandacht te krijgen voor strips door middel van projecten en activiteiten.

Vriends, naast striptekenaar ook verteller en muzikant, gaat lezingen geven over hoe een strip tot stand komt, met een speels maar uitgebreid kijkje achter de schermen van de tijdschriftenwereld. Met het geld dat hij daarmee genereert wordt de eerste landelijke Dag van de Stripmaker gefinancierd, op 13 en 14 oktober 2024 in De Cacaofabriek Helmond. Dat was hij al langer van plan, maar met de nieuwe eretitel wordt dat gemakkelijker, hoopt hij. Temeer daar de Helmonder vorig jaar met zijn album Snotneus ook al de landelijke Stripschappenning 2021 won in de categorie Jeugdalbum van het jaar.

Jan Vriends met enkele van zijn creaties. Foto > Wim van Berlo

Volgens Vriends zijn strips een geweldig communicatiemiddel. Niet alleen voor de jeugd, maar ook voor volwassenen. “Zo brengt mijn uitgever Syndicaat ook historische strips uit. Musea, bedrijven… een strip kun je overal inzetten. Er moet meer werk komen voor stripmakers, daar ga ik me de komende tijd hard voor maken. Mensen gaan van een bepaald karakter houden, dat zie je ook op de drukbezochte Stripdagen van weekblad Tina waarvoor ik al zestien jaar het meisje Roos Vink teken. Al die rijen kinderen komen niet voor mij, maar voor Roos, dat kleinste meisje van de brugklas.” Als vader van vijf opgroeiende kids hoeft Vriends voor naar eigen zeggen voor inspiratie nooit ver te zoeken.

Brugpieper Roos Vink uit tijdschrift Tina door Jan Vriends.
Jan Vriends won in 2021 de Stripschappenning met de strip over Roos Vink.

Daarnaast is Vriends de man achter de strip Janjaap, waarvan al drie albums zijn verschenen. Nummer vier De Kosmonaut komt uit in maart/april 2024. Daarvoor heeft hij zojuist een contract getekend met het Amsterdamse Scratch Books dat garant staat voor een chique uitgave. Janjaap beschouwt Vriends als zijn alter ego. “Hij is mijn nalatenschap.”

De Kosmonaut door Jan Vriends.

De eerste Stripmaker des Vaderlands was Margreet de Heer, die zich onder meer inzette om strips op de literatuurlijst van middelbare scholieren te krijgen. Haar opvolger Herman Roozen, die op 1 januari 2024 zijn functie overdraagt aan Vriends, maakte zich sterk voor meer strips in de openbare bibliotheken. (avda).

Uitgelichte foto > Biek van Bree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *