Overzichtsexpositie van Kees Bol in Museum Jan Heestershuis Schijndel

In Museum Jan Heestershuis in Schijndel is tot en met 14 januari 2024 een expositie te zien van ruim zestig werken van de schilder Kees Bol (1916-2009). De getoonde werken uit de periode van 1944-2003 beslaan zo goed als Bols hele werkzame leven als kunstenaar. De expositie geeft een goed overzicht van zijn ontwikkelingen en onderwerpkeuzes door verschillende levensfases heen.

Kees Bol > Riviergezicht aan de Maas bij Veen, 1978. Kunstcollectie Meierijstad

De laatste keer dat Kees Bol in het Heesterhuis was, was bij de opening van de nieuwe aanbouw in 2008. Toen exposeerde hij een selectie uit zijn privéverzameling in het huis van zijn oude leermeester Jan Heesters. Regelmatig gaf Bol uiting aan de dankbaarheid die hij voelde tegenover de man die hem in 1944 als jong, beginnend kunstenaar onderrichtte in het tekenen. Heesters gaf hem zelfvertrouwen nadat hij eerder door anderen – docenten aan de Academie in ’s-Hertogenbosch – was ‘weggezet als knoeier’, zoals hij het zelf verwoordde.

Kees Bol > Stilleven met fruit en kom olie, 1991. Collectie > Jan Geerts

Uiteindelijk is het toch goed gekomen met Bols kunstenaarschap. Later heeft ook hij op zijn beurt weer jonge kunstenaars op sleeptouw genomen als docent aan de kunstopleidingen in Den Haag en Eindhoven. Een daarvan is bijvoorbeeld Jan Sonnemans uit Sint-Oedenrode, aan wie het museum eerder dit jaar een expositie heeft gewijd. Daarmee lijkt de cirkel rond. Bij de expositie verschijnt een catalogus/monografie van de hand van Jan Geerts. Deze is verkrijgbaar in het museum. (en)

Filmopnames van Kees Bol in Zuid-Frankrijk (1991).

Beeldentuin Museum Jan Heestershuis 
In de beeldentuin van Museum Jan Heestershuis is van 26 september tot en met 26 november 2023 de laatste buiten-expositie van dit seizoen te zien. De opgestelde werken zijn van een zestal kunstenaars en gaan allemaal over de vraag Waar ben ik thuis? 
‘My home is my castle’ was het adagio van Jan Heesters, de naamgever van het museum. Hij was nergens zo thuis als in zijn eigen huis: daar voelde hij zich veilig. Maar heb je een huis nodig om je thuis te voelen? Kan ‘thuis’ overal zijn? Een plek waar jij je welkom voelt? Daar waar je elkaar echt ontmoet en ziet en hoort? Waar ben je thuis?
Waar ben ik thuis? 
Dat is de centrale vraag dit najaar in de beeldentuin van het Heestershuis, letterlijk en figuurlijk. De opgestelde werken hebben allemaal te maken met geborgenheid vinden of geven, je thuis voelen bij jezelf of bij anderen. Of het nu een houten hok is of een doorzonwoning, een dierlijk kleed of een open huis – ieder op hun eigen wijze staan de kunstwerken symbool voor een gevoel van veiligheid, vertrouwen, openheid en daarmee tegelijk kwetsbaarheid. 
De exposanten zijn Jeroen van Lente – Merel Zonneveld – Eva van Wenum – Lynn Salentijn – Larissa Esvelt – William van Lith

www.kunstcollectiemeierijstad.nl

Jan Heestershuis

Lees ook op Brabant Cultureel
In Meierijstad is de beeldende kunst nooit ver weg

Reacties (1)

  1. Albert Bergers schreef:

    Kees heeft van mij ooit in opdracht een schilderij gemaakt. Ik was toen nog een kind. Dit schilderij is ongeveer 15 jaar geleden tijdens een restauratie beschadigd en voor herstel naar Heusden gebracht. Het is, door het overlijden van mijn ouders, nooit meer opgehaald. Ik mis het nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *