Werk van internationale topfotografen op expositie ‘Vrije Vogels’ in Breda

De Grote Kerk Breda en Breda Photo bundelen hun krachten en brengen dit najaar veertien internationale topfotografen bijeen die in hun werk tonen met welke artistieke blik zij naar vogels kijken. De expositie Vrije Vogels is van zaterdag 16 september tot en met zondag 3 december 2023 te zien in de Grote Kerk.

De deelnemende fotografen zijn Bernard Plossu, Pentti Sammallahti, Yoshinori Mizutani, Terri Weifenbach, Graciela Iturbide, Michael Kenna, Leila Jeffreys, Albarrán Cabrera, Byung-Hun Min, Rinko Kawauchi, Paolo Pellegrin, Christophe Maout, Roger Ballen en Kyunghee Lee. Zij zijn afkomstig uit elf verschillende landen. Het werk van deze fotografen was eerder al samengebracht door Atelier EXB in de serie boeken Des oiseaux. In de Grote Kerk Breda beleeft deze tentoonstelling onder de titel Vrije Vogels haar Nederlandse première. Bovendien is hier voor het eerst het werk van Kyunghee Lee te zien, de meest recente toevoeging aan de reeks.

© Albarrán Cabrera

Volière van de wereld in foto’s gevangen

Vrije Vogels is als een volière van de wereld, van bekende stadsvogels tot de vogels in verre landen. De verschillende perspectieven van de fotografen nodigen de bezoeker uit om de vogels te bewonderen in hun leefomgeving. Soms als snel passerende schaduwen tegen het felle licht van de zon, dan weer oog in oog in close-up. De foto’s tonen de verscheidenheid aan werelden waarin vogels leven en roepen tegelijkertijd vragen op over bedreigingen voor hun leefomgeving, waarvan klimaatverandering de meest alarmerende is.

Dat de tentoonstelling plaatsvindt in de Grote Kerk Breda geeft de tentoonstelling een extra dimensie. Van oudsher worden vogels en hun vleugels gezien als symbool van verbinding tussen de mens en het hogere. Veel volkeren, zoals bijvoorbeeld Indiërs, Egyptenaren, Assyriërs, Scandinaviërs, Brazilianen en de Maya stelden de goddelijke geest voor met vleugels. Ook in de Grote Kerk Breda vinden we een verscheidenheid aan vogels en hun symbolische betekenissen terug.

© Roger Ballen

Voor De Grote Kerk Breda en BredaPhoto is deze expositie een bestendiging van hun samenwerking. In 2020 was tijdens BredaPhoto de tentoonstelling China Imagined te zien in de Grote Kerk Breda. Voor de daarop volgende editie van het BredaPhoto Festival in 2022 werkten beide organisaties ook inhoudelijk samen. De tentoonstelling Space to Breathe van Newsha Tavakolian kwam tot stand als co-creatie van beide organisaties. Dat was een groot succes.

In Galerie Ecker, op een steenworp van de Grote Kerk, geeft de Iraans-Nederlandse kunstenaar Tina Farifteh haar kijk op het thema Vrije Vogels. Zij was in 2018 één van de studenten die deelnam aan het BredaPhoto International Talent Programme. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *