Expositie ‘De Ontmaskerde Macht’ biedt podium aan kritische cartoonisten

De cartoon is en blijft een machtig journalistiek middel om kritisch naar de macht te kijken, en de macht kritisch volgen is een belangrijke pijler onder de democratie. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, is inherent aan het genre van de cartoon en ook aan de journalistiek. Maar dat tekenaars en journalisten vanwege hun werk worden bedreigd of erger, gaat alle perken te buiten. De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs vormde in dit opzicht een dieptepunt, maar staat helaas niet op zichzelf.

Overzicht van de expositie van cartoons in Huis73. Foto > Dik Bol

Het is dan ook van belang dat kritische cartoonisten hun werk kunnen blijven doen en dat hun werk ook wordt getoond. Het tentoonstellingsproject ‘De Ontmaskerde Macht’ dat nu te zien is in ’s-Hertogenbosch biedt een podium aan drie gelauwerde cartoonisten: Jonathan Zapiro uit Zuid-Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal-Guinea en Pedro X Molina uit Nicaragua. Drie winnaars in respectievelijk 2007, 2017 en 2018 van de prestigieuze Robert Russell Courage in Editorial Cartooning Award die wordt uitgereikt door Cartoonists Rights Network International. Deze prijs is voor cartoonisten die in groot gevaar verkeren of uitzonderlijke moed hebben betoond in de uitvoering van hun werk. Behalve genoemd drietal is er via bemiddeling van Cartoonists Rights Netwerk van nog twaalf cartoonisten uit evenveel landen werk te zien in deze expositie.

De expositie is een initiatief van Dik Bol, ontwikkelaar van sociale en culturele projecten, en was eerder te zien vorig jaar tijdens de Stripdagen Haarlem. (lt)

‘De Ontmaskerde Macht’ is te zien tot en met zondag 10 september 2023 in Huis73, Hinthamerstraat 72-74 in ’s-Hertogenbosch.

De ontmaskerde macht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *