Udenhoutse kunstenaars exposeren buiten onder de noemer ‘Verbinding’

Zes Udenhoutse kunstenaars treden samen naar buiten onder de naam ‘hArt, samenwerkende kunstenaars’. Gedurende de hele maand september 2023 exposeren zij in de open lucht werk onder de gezamenlijke noemer ‘Verbinding’. De zes Udenhoutse kunstenaars die elkaar in hArt vonden, zijn Natasja Bruens (schilderkunst), Paul Funcken (sculptuur), Angela Jongerius (keramiek), Els van Oers (sieraden), Martin de Ruijter (poëzie en fotografie) en Donique van Schaik (schilderkunst).

In de voormalige stal zijn abstracte schilderijen en sculpturen van Paul Funcken te zien. Foto > Lauran Toorians

Die naam h’Art leidt meteen tot opmerkingen over de naamsovereenkomst en gedoe rond de Hermitage Amsterdam. Die grote kunsthal verbrak al snel na de Russische inval in Oekraïne de banden met Rusland en om die breuk duidelijk te maken werd onlangs ook de naam veranderd in H’Art. Het Belgische kunstmagazine Hart protesteerde, maar zag zich uiteindelijk gedwongen van naam te veranderen. Dat gaat nu verder als Glean. Maar ‘hart’ is nu eenmaal een voor de hand liggende naam en er zijn meer kunstinstellingen met die naam. Zo is Hart een ‘centrum voor kunst, kennis en cultuur’ in Haarlem en omstreken en kent dus ook Udenhout een hArt.

Angela Jongerius, Klokjes. Keramiek. Foto > Lauran Toorians
Els van Oers, Verankering, sieraden. Foto > Lauran Toorians

De expositie is te zien verspreid over het terrein en in enkele van de binnenruimtes van de Sprankenhof aan de Schoorstraat 26a in het buitengebied tussen Udenhout en de Loonse en Drunense Duinen. Het getoonde werk is divers, van sculpturen in keramiek, steen en glas via schilderijen tot gedichten en sieraden die verrassend ook buiten een plekje vonden. Sprankenhof is een biologische (pluk)tuin met een winkel en keuken die met deze expositie ontdekt dat ook kunst in deze parkachtige omgeving prima past. De pluktuin is gesloten op maandag en dinsdag. (lt)

Paul Funcken, Casa Vetro. Glas. Foto > Lauran Toorians

hartkunstenaars.jouwweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *